problemen uwv wao / zw

4 reacties

Goedendag,

Ik heb nogal een moeizame geschiedenis met het uwv.

In 2003 heb ik ongeluk gehad waarbij ik een rugbeschadiging heb opgelopen. Sindsdien daar altijd klachten aan overgehouden en tot mijn eigen grote verdriet niet meer op oude niveau (veel organisatie & computerwerk) kunnen functioneren.

In 2004 werd mij wegens aanhoudende rugproblemen door meerdere artsen geadviseerd een intensief revalidatietraject te volgen, echter het uwv keurde mij op datzelfde moment 100% arbeidsgeschikt (was toen nog na 1 jaar). Ik verloor daardoor destijds mijn vaste baan op een heel leuke werkplek. De relatie met werkgever kwam onder druk te staan door enerzijds het revalidatieadvies en anderzijds de 100% goedkeuring. Ik ben toch gaan revalideren - 8 maanden lang - en heb werken daarna weer geleidelijk opgebouwd.

In een hoger beroep zaak is mij uiteindelijk pas in 2009 een arbeidsongeschiktheidspercentage van 80-100% toegekend. In de periode 2006-2010 heb ik parttime gewerkt. sinds 2009 contract 40 uur. Ik heb nog een nabetaling van uwv ontvangen over de periode 2006-09. Waaronder overigens ook een foutief bedrag van 5000 euro, wat ik een paar maanden later weer moest terugstorten. slordig..

Echter sinds vorig jaar januari ben ik helaas opnieuw uitgevallen, volledige werkweek was veel te zwaar, sinds voorjaar van dat jaar volledig. Deels zelfde klachten, maar zijn groot aantal klachten en complicaties bijgekomen. Ik had een werkgever, maar was niet in vaste dienst, dus ze hebben mijn contract niet kunnen verlengen.

Sinds maart heb ik (helaas) weer te maken met het uwv. Op advies van voormalige advocaat heb ik ze gevraagd mij de volledige wao uitkering weer toe te kennen. Dat doen ze inmiddels, maar uitkering is ontzettend laag omdat ik indertijd pas 28 was en ik daardoor het vervolgdagloon krijg. Ik kom uit op zo'n 1000 euro netto, terwijl vaste lasten ruim 1140 euro zijn....tja.

Begin maart werd ik gebeld door een medewerker van het uwv ziektewet loket die mij vroeg naar mijn klachten. Vond ik best vreemd zo door de telefoon. Maar ja. Zij zei dat ze me ging doorverwijzen naar wao en verzoek tot uitbetaling vanwege 80-100% afkeuring en zelfde klachten. Echter, ze zei me ook dat er misschien nog een aanvulling / verrekening met de ziektewet zou komen. Wat in mijn geval gunstig zou zijn, omdat ik dan 70% van mijn laatste loon zou krijgen. Dat scheelt toch 300 euro netto met wao. Dit omdat je daar in totaal 104 weken recht op zou hebben?? En soms zelfs langer? Aldus de uwv medewerker.

Inmiddels ontving ik ook de wao. 3 weken later kreeg ik een brief over toekenning ziektewet. Ik dacht: mooi. Dus ik krijg inderdaad die aanvulling. Maar wat blijkt: volgens mij maakt het uwv nu zowel de 'volledige' wao uitkering (gebaseerd op 75% van het vervolgdagloon) als een 'volledige' ziektewet uitkering (70% laatst verdiende loon) over. Dat kan niet kloppen volgens mij, want is samen meer dan mijn laatste loon.

Ik ben de draad met het uwv echt kwijt. Waar heb ik nu recht op?

Ik las op internet dat je in principe 104 weken recht hebt op ziektewet. Je recht op ziektewet zou niet eindigen wanneer je WAO ontvangt, dat recht zou gewoon doorlopen, maar verlaagd worden met het bedrag dat je aan WAO ontvangt. Klopt dat?

Ook vroeg ik mij af of het klopt het dat ik nu meteen het vervolgdagloon krijg? Ik heb namelijk ergens op internet gelezen dat als je een aantal jaren hebt gewerkt hebt, je wanneer je terugvalt in de WAO (tijdelijk?) recht hebt op het dagloon ipv vervolgdagloon.

Ook las ik dat je bij een arbeidshandicap recht hebt op een dagloon dat is gebaseerd op de laatste maanden bij je werkgever en niet op het jaar daarvoor. Dat zou voor mij gunstig zijn qua inkomsten, want 2010 verdiende ik meer.

Graag uw advies.

Waar heb ik nu recht op? Wao of Wao + zw. En wat moet ik nu doen? Alvorens ik het uwv contacteer wil ik graag weten waar ik recht op heb. Heb ik een meldplicht of moeten ze hier zelf achter komen? Moet ik bezwaar maken tegen de wao heropening (voor 16 april) of ziektewet toekenning (voor 26 april)?

Met dank en vriendelijke groet,
Maria

dinsdag 12 april 2011