Bestemmingsplan in strijd met BW?

1 reactie

Ik had de mogelijkheid een appartement/kamers te huren bij een particulier in zijn prive-woning. Het appartement/kamers heeft geen eigen ingang (dus ook geen eigen huisnummer), maar is toegankelijk via de voordeur van de verhuurder.Nu heeft de verhuurder van de gemeente te horen gekregen dat dit niet mag, omdat dit strijdig is met het (ontwerp)bestemmingsplan voor het betreffende gebied. Ik heb het bestemmingsplan bekeken, en het staat er in. Echter, bij mijn weten mag een particulier kamers verhuren in zijn eigen huis, tot een max.aantal. Ik heb dit opgezocht in het Burgelijk Wetboek en vind in Boek 7, art. 244 dat dit inderdaad zo is. Dit is ook wel bekend onder 'hospitakamers'.
Ik heb contact gehad met de gemeente en deze bevinding aan hen voorgelegd. Het antwoord: dit is ons niet bekend.

Mijn eerste vraag: mag een lagere overheid, de gemeente, bij het opstellen van een bestemmingsplan de wet negeren en haar eigen regelgeving creeren? Is dit onderdeel van het bestemmingsplan dan niet strijdig met de wet.

Mijn tweede vraag: het bestemmingsplan waar het om gaat, staat aan het einde van deze maand (maart 2013) op de agenda van de gemeenteraad om definief goedgekeurd te worden. Kan ik of de verhuurder nog iets doen om dit tegen te houden? Zo ja, wat?

Ik hoor graag reacties/bevindingen/adviezen.

zondag 3 maart 2013