Is een gemeente vervolgbaar en aansprakelijk te stellen voor schade vanwege een overtreding door haar zelf begaan ?
De betreffende gemeente heeft op zichzelf moeten handhaven vanwege het ontbreken van een benodigde vergunning . Hierdoor is een aanzienlijke schadepost ontstaan die ten koste komt van de bevolking . Kan je hier de gemeente voor vervolgen en is het mogelijk om de ontstane schadepost op wat voor manier dan ook , b.v een aansprakelijkheidsverzekering van de gemeente zelf te verhalen ? Bij voorbaat dank.
Wat heeft de gemeente gedaan? Komen de kosten voor rekening van alle inwoners of is er een bepaalde groep inwoners benadeeld?
" Wat heeft de gemeente gedaan ? " Uw vraag is min of meer al beantwoord in mijn vraag "bouwen zonder vergunning" ! Na klachten is er gehandhaafd ! Dus de gemeenschap betaald de kosten . Wij vullen tenslotte de gemeentekas !
Dat "bouwen" staat nu nergens vermeld.
Er staat nu dus iets dat niet afgebouwd is. (wat zonder vergunning begonnen is (de bouw) en na protest zijn ze gestopt).
Een aansprakelijkheidsverzekering dekt nooit bewust (geen bouwvergunning) gemaakte schade.
Als je een paar "leuke" staaltjes van weggegooid geld door gemeentes wil zien, kijk dan bij : Uitzending gemist, naar het programma: Alles draait om geld. Daarin wordt in elke uitzending 1 project getoond waarin miljoenen gemeentegeld verkwist is.
De enige manier waarop je de gemeente "aansprakelijk" kunt stellen voor zoiets, is gaan stemmen en op die manier afrekenen met partijen, die daarvoor verantwoordelijk zijn.
"Er staat nu dus iets dat niet afgebouwd is. ( wat zonder vergunning begonnen is ( de bouw ) en na protest zijn ze gestopt ). Nee dat is dus niet zo . De term handhaving betekend dat het weer is teruggebracht naar de oude situatie !
Ik zal het nog wat ingewikkelder maken :)
Zover als wij het zelf hebben kunnen beoordelen is bouwen zonder een vergunning een overtreding volgens de wabo art. 2.1 & 2.2 . Voor 1 oktober 2010 was het een overtreding van de Woningwet en de Wet ruimtelijke ordening in combinatie met het bestemmingsplan. Ook de W.E.D " Wet op de economische delicten " zegt hierover : Economische delicten zijn eveneens 2°. overtredingen van voorschriften, gesteld bij of krachtens:; de Woningwet, de artikelen 1a, 1b, 7b, 14a, 16, 103 en 120, tweede lid . Het is daarmee ook een strafbaar feit .
Het grootste probleem is dat er nogal wat verschillen zijn tussen een burger die dat doet , of dat de overheid dat doet . Daar probeer ik duidelijkheid over te krijgen .
De gemeente heeft de wet overtreden volgens jou. En dan? De gemeente aanklagen? Dan krijgt de gemeente heel misschien een boete opgelegd, want je kunt de gemeente niet in de gevangenis stoppen. En wie betaalt die boete? Die komt dan uit de gemeentekas. En wie vult de gemeentekas?
Het gaat me niet zozeer om een boete , want inderdaad die zou weer uit onze eigen zak komen . Overtredingen kunnen ook op een andere manier bestraft worden . Je zou bijvoorbeeld een ambtenaar uit zijn ambt kunnen ontslaan zoals ambtenaren ontslagen worden bij belangenverstrengeling etc, gemeenten hebben ook aansprakelijkheids verzekeringen en ga zo maar door . Je geeft daar in ieder geval een signaal mee af . Het is natuurlijk heel vreemd dat als ik een blikje op straat gooi , ik daar een boete van € 90.- krijg en een lokale overheid voor vermogens kan laten verdampen op deze manier en geen sanctie krijgt .
Een aansprakelijkheidsverzekering keert niet uit in dit geval.
Een ambtenaar ontslaan gaat niet zomaar en zeker in dit geval niet. Er kan een motie van wantrouwen ingediend worden in de gemeenteraad en wethouder "sneuvelen", maar meer ook niet.
"Ook het overtreden van een wettelijk voorschrift of iets doen of NALATEN wat een goed ambtenaar niet hoort te doen of na te laten kan plichtsverzuim opleveren. Als er sprake is van plichtsverzuim kunt u hiervoor disciplinair worden gestraft."
http://www.judex.nl/rechtsgebied/werk_%26_ontslag/ordemaatregelen-%26-pl...
"Strafontslag kan aan u worden opgelegd als u zich als ambtenaar schuldig heeft gemaakt aan ernstig plichtsverzuim. Denkt u daarbij bijvoorbeeld aan fraude. Ook het geen gehoor geven aan een dienstopdracht kan tot strafontslag leiden."
http://www.judex.nl/rechtsgebied/werk_%26_ontslag/ordemaatregelen-%26-pl...
Dan heb je het over individuele ambtenaren. Dit gaat over een gemeentebestuur.
Als je perse gelijk wilt hebben, mij best. Misschien krijg je het van een ander.
In het geval dat er een raads-besluit genomen wordt door de gemeente , hoort de uitvoerende ambtenaar na te gaan of er voldaan wordt aan al de voorwaarden , daar is een interne checklist voor . Elke wethouder heeft een klein legertje ambtenaren achter zich staan die dat horen voor te bereiden .Blijkbaar is die niet nagelopen , en in dat geval zou ik zeggen dat er sprake is van plichtsverzuim door de beleidsmedewerker ( ambtenaar ) .
Ga in de politiek en doe er wat aan!
Richt een plaatselijke partij op en kijk hoeveel stemmen je krijgt en houdt.