omgevingsverguning
Ik heb een menings verschil met de gemeente over het verlenen van een omgevingsverguning
Ik bezit een stuk grond met 1 woning en 1 bouwvlak en 1 huisnummer
het bestemingsplan is gebiedsvisie plassengebied.
Ik wil graag een tweede woning bouwen buiten het bouwvlak aan het einde van mijn stukje grond.
Hiervoor word geen verguning verleend met als reden dat in het gebied geen extra woningen en huisnummers mogen bij komen.
Waar kom ik tot mijn verbazing achter
Ik fiets elke week langs 2 prachtige villa's in het zelfde gebied waar ik woon.
todat er op het naast gelegen stukje grond een bord te koop staat .
Ik denk laat ik eens op google kijken wat het bestemingsplan van dat stukje grond is.
Waar kom ik achter de 2 villa's die er staan is om het even duidelijk te maken nr 90 en 92
Dit was vroeger een 2 onder 1 kap huisje met 2 nummers
hiervoor is het bestemingsplan gewijzigd en is het huisje gesloopt wat 1 huisje was met 2 nummers.
En daar voor terug dus 2 prachtige mooie grote villa's wat beduidend groter is
Dit heb ik nagevraagd bij de gemeente hoe dit kan
Volgens de gemeente is dit geen vermeerdering van huizen omdat het vroeger een 2 onder 1 kap huis is
ik zie dit wel als een vermeerdering van woning.
Als ik aan mijn dochter van 6 vraag hoeveel huizen daar staan krijg ik als antwoord 2
Hoe kan ik dit oplossen bij de gemeente zodat ik toch een verguning krijg wie kan mij helpen
Twee kleine huizen zijn twee grote huizen geworden.
Wat wel en niet mag, staat in het bestemmingsplan. Dat kun je het best op de gemeente zelf inzien en niet (summier) op een internetpagina. In het bestemmingsplan staat ook hoe groot waar welke woningen gebouwd mogen worden, of bedrijfswoningen mogen, enz.
Als wat je wilt, niet in overeenstemming is met het bestemmingsplan, zul je geen bouwvergunning kunnen krijgen. Of het bestemmingsplan moet gewijzigd worden. Dat is werk voor de gemeenteraad. Misschien kun je dit op de agenda van de gemeenteraad krijgen.
Als je meent dat je ten onrechte een vergunning is geweigerd, dan staat in de afwijzing hoe je daartegen in beroep kunt gaan.
Je kunt als je wilt proberen het bestemmingsplan gewijzigd te krijgen, op diverse zaken wijzen, zoals de slechte economische situatie van de bouwsector die wel bij een bouwopdracht gebaat is, de werkgelegenheid, misschien het beleid van de gemeente kleine kernen leefbaar te maken en te houden, dat je (als daar vrees voor mocht bestaan) geen speculatiebedoelingen hebt (daar is het economische tij ook niet naar en je zou je bereidheid uit kunnen spreken een verkoopregulerend beding te tekenen), enz.
Ik weet niet waarom je een tweede woning wilt bouwen, maar wellicht kan dat ook van belang zijn. Bijvoorbeeld dat hulpbehoevenden zo lang mogelijk in hun eigen omgeving zelfstandig moeten kunnen zijn waarbij het van belang is dat hulpbehoevenden en mantelzorgers vlak bij elkaar wonen (een van de twee woningen is dan voor de hulpbehoevende en de andere voor de verzorgers [vaak familieleden]).
De eigenaren van villa hebben vast een goede adviseur gehad. Deze is precies op de grenzen gaan zitten zodat het niet geweigerd kon worden.
De meeste provincies hebben bepaald dat ze geen dubbele bewoning is toegestaan op percelen. Dit betekend dat je bestaande woningen niet mag scheiden of een extra huis mag bouwen. Alleen zoals hierboven geschetst is het voor tijdelijk gebruik wel wat mogelijk, zoals mantelzorg. Dit om overromeling te voorkomen.
Als een gemeente het bestemmingsplan aanpast, om dit wel toe te staan, kan deze een aanwijzing krijgen van de provincie of de provincie kan zelfs een bestemmingsplan vaststellen om dit bestemmingsplan buiten werking te plaatsen. De suggestie hierboven, om het bestemmingsplan te laten wijzigen, gaat dus helaas niet op.
Een tijdelijke woning voor Mantelzorg is overigens meestal geen huis, maar een woongelegenheid. Deze moet ook weer weg als de zorgvraag beëindigd is. Hier is dus geen mogelijkheid om permanent in te wonen.