Dierenarts weigert wens om hond te laten inslapen?

3 reacties

Beste,

Ik weet mij geen raad met de volgende situatie en hoop daarbij ook dat ik dit topic op de goede locatie vermeld.

Mijn ouders hebben een hond die al jaren erg ziek blijkt te zijn (zij heeft een vorm van
kanker). We hebben dit toendertijd ontdekt door ermee naar de dierenarts te gaan en die bevestigde dat het zou gaan om een "kwaadaardige vorm" omdat er een tumor bij de hond (al eerder) was ontdekt.

Afgelopen week kwamen we tot de conclusie dat het slechter gaat met de hond en ze eet en drinkt niet meer. Ze zondert zich van ons af (gedrag wat ze normaal nooit vertoonde), en ligt vaak stil in een hoek. Ze moet daarnaast ook veel overgeven. We hebben daarom de beslissing genomen (en we zijn geen dierenbeulen, dit is echt niet makkelijk na haar 13 jaar te hebben) haar te willen laten inslapen omdat het voor dit dier een lijdensweg is , en het breekt je als baasje je hond zo te zien..

Hiervoor was vorige week een afspraak gemaakt met de dierenarts om haar te laten inslapen, om onnodig en pijnlijk lijden te voorkomen (wat wij persoonlijk erger vinden). Deze afspraak is echter telefonisch bevestigd en de arts gaf aan dat we vorige week konden langskomen. Dit hebben wij ook gedaan en eenmaal daar werd ineens "geweigerd" om de hond te laten inslapen. Het is duidelijk te zien dat zij lijdt en dat het gewoonweg helemaal niet goed gaat met haar gezondheid, maar ineens dienen wij allemaal onderzoeken te doen met de hond (wat de week daarvoor ook al was gedaan d.m.v. bloed onderzoeken etc.), en dit hele proces nog eens gladjes over te doen.
Hierdoor wordt haar lijden tevens alleen maar uitgesteld en waarom? Vanwege het aan het lijntje houden om meer geld binnen te halen voor zaken die zij niet nakomen? Ik snap dat de arts zekerheid wilt van de gezondheid van het dier maar kom daar niet mee op het moment van inslapen terwijl wij weken daarvoor ook bijna 3x per week zijn langs geweest met de hond voor medicatie (wat niet aansloeg) en bloedafname? Waarom zou je daar last-minute ineens mee aankomen en aan de orde zijn?

Mijn vraag is, mag dit zomaar? Kan een dierenarts dit zonder toelichting en gegronde redenen zomaar weigeren? En dat terwijl mijn ouders hier zeer emotioneel over zijn afscheid te nemen van de hond (waaronder ikzelf), en zich al hebben voorbereid dat de hond niet meer thuis zou komen en al afscheid van haar hebben genomen? Hebben zij enig idee wat voor emotionele "schade" en lading dit heeft toegebracht?

Hopelijk is er iemand die hier misschien verstand van heeft en mij kan vertellen of dit uberhaupt "mag" in Nederland. Tenslotte heeft de dierenarts ook niet gedaan wat ze aangaven te doen (namelijk een dier laten inslapen), op afspraak (al vreemd op zich).

Alvast bedankt voor de reacties en het lezen van dit verhaal.

woensdag 12 juni 2013