Hond verkocht onder 'valse voorwendselen'

0 reacties

Ik heb onlangs een pup gekocht. De verkoopster had een advertentie gemaakt en deze op diverse plaatsen op internet gezet (o.a. Marktplaats). Hierin stond dat het ging om een x aantal pups van haar eigen teefje en een dekreu die ergens anders woont. De ouders hadden geen gezondheidstesten gehad en alleen de moeder zou een stamboom hebben vandaar dat de pups geen stamboom kregen (omdat de dekreu die dus niet had volgens haar). Ze waren wel nagekeken door de dierenarts, hadden hun prikjes gehad en gechipt.

Let wel, vlak erna ben ik erachter gekomen dat als je deze honden mét stamboom koopt dan wel diverse gezondheidstesten verplicht zijn vanwege erfelijke aandoeningen binnen het ras. Dat wist ik alleen niet op het moment van de koop.

Nu ben ik deze week lid geworden van een hondenforum en daar kwam ik dus de fokster van de moederhond tegen. Nu blijkt dat de pups dus uit een inteeltcombinatie komen want de moeder en vader zijn broer en zus! Bovendien heeft de vader wel degelijk ook een stamboom volgens haar, want zij heeft gewoon een geregistreerde kennel waar ze uitsluitend fokt onder alle regels van de rasvereniging en Raad Van Beheer. Broer en zus waren aan de verkoopster van mijn pup verkocht te goeder trouw door de fokster. Die was er blijkbaar ook zeer ontsteld over dat ze het heeft klaargespeeld om met broer en zus een nestje te fokken terwijl ze mondeling als voorwaarde had gesteld dat de teef gesteriliseerd moest worden (maar zij kan er juridisch natuurlijk niks aan doen omdat beide ouderhonden op papier niet meer van haar zijn).

Om een lang verhaal kort te maken, ik voel me nu beetgenomen door de verkoopster van mijn pup. Als ik had geweten dat het een inteeltcombinatie was had ik het nooit gedaan natuurlijk want hier kleven toch risico's aan zowel op het gebied van lichamelijke gezondheid als psychische gezondheid van zulke pups. Ook heeft ze nog steeds 3 pups in de verkoop en eigenlijk wil ik potentiële kopers waarschuwen dat deze pups verkocht worden onder valse voorwendselen.

Kan ik hier iets mee doen?
Alvast bedankt voor advies :)

dinsdag 5 november 2013