Kitten ernstig ziek en overleden, wat is mijn recht ?

1 reactie

Naar aanleiding van een advertentie op marktplaats hebben wij een kitten gekocht. Wij wilde per se een kitten met stamboom om zeker te zijn dat het beestje gezond was. De advertentieititel was "Gezond raskitten met stamboom". Het kitten werd aangeboden door een fokker.

Eerst wezen kijken toen het kitten 11 weken was. Wij waren gelijk verliefd. De week erna zou het geent worden, en bij 14 weken konden wij het kitten ophalen. Expliciet aangegeven dat wij een kameraadje voor onze huidige kat wilde.

Toen het kitten 14 weken was zijn wij het wezen ophalen.

De volgende dag werd het kitten ziek. Wij hebben direct de dierenarts geraadpleegd. Als het aanhield moesten wij langskomen van de dierenarts. De derde dag dat wij het kitten in huis hadden hebben wij de dierenarts moeten raadplegen omdat het kitten op sterven leek te liggen. Daar heeft hij een koortremmer, vochtinjectie en antibiotica gehad. Hij had een zware niesziekte volgens de dierenarts.

Twee dagen later ging het weer slecht met het beestje. Wij zijn weer naar de dierenarts gegaan. Dit keer kreeg het neusdruppels. Wij hebben de verkoopster ingelicht over zijn conditie.
Zij vond het vreemd, want het beestje was geent. Toen wij dit controleerde bleek dit een dag voor oplevering te zijn gedaan, terwijl minimaal een week schriftelijk was afgesproken. Waarschijnlijk is hij van deze enting ziek geworden. Wij hebben aangegeven de koop te willen ontbinden. Volgens de verkoopster was dit niet mogelijk. Als wij de rekening lieten zien wilde ze 35% van de medische kosten betalen.

Drie dagen later lag het beestje bijna op sterven. Weer zijn wij naar de dierenarts gegaan. Daar heeft hij de nacht doorgebracht in een zuurstofkooi.
Wij hebben afscheid genomen omdat niet zeker was dat hij de nacht zou halen.

De volgende dag was hij iets opgeleefd. Er is een rontgen scan gemaakt om te kijken wat hem mankeerde. Hieruit bleken drie opties, een zware longontsteking, kattenziekte of problemen met verkeerd gegroeide / missende organen.

Om dit vast te stellen moest een echo worden gemaakt. Dit hebben wij vrijwel direct laten doen. Hieruit bleek dat zijn organen niet in orde waren en hij weinig overlevingskans had. Een week later hebben wij besloten hem te laten inslapen omdat alleen een riskante operatie van 1200 euro zijn leven kon redden. Omdat wij het geld niet hebben en het beestje niet langer wilde laten lijden hebben wij dit laten doen.

Inmiddels zijn de kosten in die twee weken behoorlijk opgelopen. De aanschaf was 275 euro, en de medische kosten zijn inmiddels, met het inslapen, tegen de 600 euro opgelopen.

Kan ik voor deze kosten de verkoopster aansprakelijk stellen ?

maandag 7 februari 2011