rechten bij aankoop puppy

3 reacties

Mijn vraag is kan dit zomaar en heeft zij nog recht?

Dit is het verhaal in het kort:
Vrienden van mij hebben een pup gekocht voor een groot bedrag waar zij 2/3 van hebben betaald en 1/3 later van zouden voldoen, dit is dus nog in hun bezit.
Zij hebben duidelijk gezegd voor en tijdens dat zij gingen kijken verteld dat zij een reu wilde en er ooit een keer een nestje van wilde in de toekomst.
Dit omdat zij eerder een reu hebben verloren na 3 jaar aan een hartkwaal en het heel fijn hadden gevonden om een nakomeling van hem te hebben gehad, dit kon niet vanwege zijn hartkwaal. Dus dit is echt heel belangrijk voor hun.
De fokster heeft tijdens een voorgesprek via de telefoon aan mijn vriendin voor 12 maart tussen neus en lippen door gezegd dat zijn balletjes nog niet volledig waren ingedaald maar hij was nog zo jong dat kon geen kwaad die kwamen nog. Zij heeft daar verder niet over nagedacht of zorgen over gehad en zij ging er vanuit dat dat idd zou gebeuren en dat elke reu ballen zou hebben.
Op zaterdag 12 maart zijn zij met kennissen (ook kennissen van deze fokker) bij deze fokker (erkend en aangesloten bij de club) wezen kijken, toen is er niks gezegd over dat zijn balletjes niet waren ingedaald of over cryptorchide, dat beamen hun kennissen ook, wel is daar nog eens verteld dat zij dolgraag in de toekomst een pup van deze reu wilde.
Later (na aankoop) bleek dat haar dierenarts (van de fokster) op 9 maart al geconstateerd heeft dat zijn balletjes nog niet op zijn plaats waren, ze heeft hier niks meer over gezegd die zaterdag.
In het contract dat mijn vriendin moest tekenen staat een zin bijzondere kenmerken en/of uiterlijk waarneembare gebreken of afwijkingen die is leeg niet ingevuld. Nu zegt de fokster dat het in het entingsboekje stond dat haar dierenarts met 6 weken geconstateerd had dat zijn balletjes nog niet waren ingedaald, maar het boekje krijg je pas als je betaald hebt en het contract hebt getekend, dat hebben zij voor de koop nooit ingezien.
Toen zij de hond net thuis hadden en de fokster vroegen wanneer zijn balletjes zouden indalen, zei de fokster dat dat nog zou komen hij krijgt ze echt wel en toen begon ze wel heel voorzichtig ja het kan gebeuren dat hij ze niet krijgt, ik heb je (aan mijn vriendin) dat verteld (dat is dus niet waar dat gedeelte verzint ze nu). Zij hebben de hond toen gelijk bij hun dierenarts laten nakijken en die heeft geconstateerd dat er geen balletjes te voelen waren, mijn vriendin heeft de fokster daar gelijk van op de hoogte gebracht en gevraagd of zij het bedrag wat nog open stond mochten houden tot de hond 6 mnd is daarna kunnen de balletjes echt niet meer komen, krijgt ie ze dan krijgt de fokster haar restbedrag dan hebben zij een complete hond zo niet dat ze dat bedrag voor eventuele onkosten (alleen de buikoperatie kost al 500 euro) kunnen houden, als tegemoet koming.
Maar dat wilde de fokster niet ze wilde eerst 200 euro te gemoed komen dat is niet in verhouding vond mijn vriendin, daarna wilde de fokster wel de operatie bekostigen mocht dat nodig zijn maar door een dierenarts van haar, maar ze woont 200 km verder en
zij mogen dit niet bij hun dierenarts doen het moet een kundige dierenarts zijn, maar dat is de hun ook en zij vinden ook dat je niet voor zo'n zware operatie (dat is ie) met een hond 200 km heen en dan weer terug gaat rijden wat als er later complicaties optreden of de nazorg.
De fokster zegt ook dat ze geen homeopathische druppels voor hem gebruikt hebben (die zijn er voor cryptorchide) maar die hebben ze wel en gebruiken ze ook maar ze helpen niet.
Nu wil ze mijn vriendin met 300 euro te gemoed komen ipv 200 wat de fokster eerst voorstelde, maar dat is voor mijn vriendin haar gevoel te weinig als je alleen al naar de operatie kijkt, en er is een hond met gebrek verkocht.
Wel hebben zij door iemand van een rechtswinkel ja op laten zeggen maar dan dat ze dat bij hun gezamenlijke kennis en die woont vlak bij de fokster, kwam voor geld in ontvangst te nemen en mijn vriendin dan zijn stamboom en eigendomsbewijs gelijk zouden krijgen (die heeft de fokster ook nog) mijn vriendin zouden dan ook bij die kennis zijn (voor mijn vriendin 200 km rijden) zij hebben haar gevraagd toen zij zaterdagochtend nog geen antwoord hadden gehad om hun via hun mobile telefoon of via de mail van de gemeenschappelijke kennis even wat te laten weten , maar mijn vriendin heeft daar (bij die gemeenschappelijke vriendin) tot 7 uur avonds gezeten en niks gehoord, thuis aangekomen had de fokster gemaild dat ze daar niet heen kwam en dat ze wil dat mijn vriendin bij de club tekent en betaald en ook staat er in dat contact dat ze moet tekenen dat zij niet gaan fokken met de hond, terwijl hij dus steriel is.. hij is onvruchtbaar. Maar daar voelen zij niet zoveel voor weer 70 km rijden en dan iets tekenen ook waar zij ook niet achter staat omdat hij onvruchtbaar is, je kunt er niet mee fokken. Zij was ook niet bekend met deze eis, haar adviseuse wel, bleek later want het stond in een brief die haar adviseuse van de fokker had gehad, maar die kreeg zij pas na het weekeind toen zij daar om gevraagd had. Dit is dus nooit met haar overlegd. Zij heeft ja op dat voorstel van 300 euro gezegd omdat haar was verteld dat dit een hele moeilijke zaak is en om zijn eigendomspapieren in handen te krijgen ze wel moest betalen dus dat dit het beste was.
Zij vraagt zich nu af waarom koop je dan een hond bij een erkende fokker, voor zoveel geld, dan kun je dus ook via marktplaats kopen. En mag een fokker zo liegen wat zijn dan haar rechten, en heeft ze die nog wel nu ze ja heb gezegd op een voorstel waar ze niet volledig van op de hoogte was want daar had ze nooit ja op gezegd.
En wat ze zich afvraag wie is nu de eigenaar van de hond zij heeft hem in huis en de chip staat op haar naam en het grootste gedeelte is al betaald maar ze heeft geen eigendomsbewijs en stamboom terwijl die bij de hond horen te zijn. De fokster wil deze niet geven voor zij betaald heeft terwijl in het contract staat dat zij die bij de hond zou krijgen of als het stamboom er toen nog niet was zodra het binnen kwam, dit is niet gebeurt.
zij mag toch als koper aannemen dat wanneer je aangeeft een nestje met een hond te willen de fokster dan zeker vermeld dat hij Cryptorchisch kan zijn en dat dat dan echt niet kan. Buiten het feit om dat je als je bij een fokker een hond koopt voor zo’n prijs je mag verwachten dat je een complete hond koopt en een reu in dat geval met ballen. Dit is trouwens erfelijk.
Mijn vriendin heeft met meerdere dierenartsen gesproken inmiddels die zeggen ook dat de fokster haar dierenarts geen balletjes met 6 weken gevoeld kan hebben bij hem als ze nu zeker niet te voelen zijn omdat ze in zijn buik zitten, ze kunnen niet toen wel gevoeld zijn en later terug gegaan zijn.
Terwijl zo zei de fokster later in haar mail (toen de hond al bij mijn vriendin was) “hij heeft ze (zijn balletjes)wel want onze dierenarts heeft ze gevoeld”.
over art 7.17.5 BW zegt de fokster dus dat zij ons niet kunnen beroepen omdat de fokster het hun duidelijk vermeld heeft en mijn vriendin er redelijkerwijs bekend mee zou zijn, maar ze heeft mijn vriendin hier nooit iets over verteld, dan had zij zeker niet akkoord gegaan en zeker niet voor deze prijs en dan met de wetenschap dat er nog zoveel kosten aan dierenarts zouden komen.
De fokster heeft een stuk in haar contract staan dat ze niet verantwoordelijk is als er niet gefokt kan worden of als de hond onvruchtbaar is, maar dit wist de fokster hij is gewoon niet compleet dat is toch naar iets anders. Dat je niet kan garanderen dat een hond geen show of fokhond kan worden is begrijpelijk maar deze hond kan bij voorbaat niks van dit. Hij voldoet ook niet aan de rasstandaard want dan moet hij in bezit zijn van 2 kennelijk normale testikels, die volledig zijn ingedaald in het scrotum.
De fokster zegt dat ze alles heeft uitgelegd en ook de risico's en de operatie mocht dat nodig zijn, maar dat is niet zo en dan had mijn vriendin daar niet akkoord mee gegaan onder deze prijs en met dit contract dan had het bij die zin bijzondere kenmerken en/of uiterlijk waarneembare gebreken of afwijkingen moeten staan met afspraak.
Zij heeft de hond nu in huis en wil hem nu ook zeker niet meer kwijt, want daar kwam de fokster later ook nog mee, breng hem maar terug, maar dat is voor mijn vriendin geen optie meer nu hij deel van haar gezin uit maakt. Die keuze hadden ze moeten hebben voor zij hem kochten.
Maar haar wens om ooit een nakomeling van hem te krijgen was al bij voorbaat niet haalbaar en dat is wel heel wrang terwijl zij dat zo duidelijk bij de fokster heeft aangegeven.
En dat ze nu een hond heeft waar ze straks toch de kans loopt dat hij een buikoperatie moet en dat de fokster toch (van dat risico) op de hoogte was en haar dat nooit verteld heeft.

Nu heeft de fokster mijn vriendin in een brief in gebreke gesteld voor het niet betalen van dat laatste bedrag, maar
er zal toch eerst een oplossing moet komen, en heeft mijn vriendin geen recht buiten dit geschil om op het eigendomsbewijs en stamboom.
Kan mijn vriendin dat stamboom met eigendomsbewijs niet opeisen, of de fokster ook in gebreke stellen
Wat kan zij hiermee?

zondag 12 juni 2011