span pony's voor gehandicapt persoon

2 reacties

Ik ben paardenliefhebber, heb al 50 jaar pony's. Ik zocht bij mijn 2 span shetlanders nog 2 zeer makke shetlanders bij om 4 span te gaan rijden. Ik heb een spierziekte en loop zeer moeilijk maar het omgaan met pony's en paarden gaat mij prima af. Toch zocht ik veiligheidshalve 1 of 2 zeer kindermakke pony's ( dus ook geschikt voor een kind). Via een kennis kwam ik op een te koop staand pony span "zeer makke stamboek shetlandpony's, betuigd en bereden met wedstrijd ervaring, zeer braaf en verkeersmak< ook geschikt voor kinderen". Nu dat was wat ik zocht. De paardenhandelaar gebeld en gezegd dat ik een super mak stel pony's zocht( gezien mijn handicap). De man verzekerde mij dat beide pony zeer braaf waren en geschikt voor mij. De ruin was 15 jaar en met stamboek papieren,geschikt voor kind en mennen, vrij van alle gebreken en de merrie was 11 jaar, stamboek en geschikt voor kind en de mensport en vrij van alle gebreken. Ik had een onbeleerde stamboek pony die ik bij hem kon inruilen. Ik moest voor het span 900 bijbetalen, hij vroeg eigenlijk 1250 euro.
Tijdens een proef rondje met de pony's ging de ruin geregeld op de achterbenen, de handelaar zei mij dat dit kwam omdat de rem van de wagen bleef hangen. De pony bleef de hele rit raar springen. Ook vond ik het vreemd dat de man op de bok van de wagen maar steeds zo luidruchtig praatte.
Toen ik de pony's thuis had kwam de aap uit de mouw. De ruin is geen 15 maar 18, heeft geen papieren. Was brandmager en had zulke vreemde hoeven. De hoefsmid erbij gehaald en die zei mij dat de pony zwaar hoefbevangen was geweest. De achterhand was zwak, de pony had een slechte rug en een slecht gebit was niet te rijden voor de wagen. Hij probeerde steeds aan de hol te gaan of ging op de achterbenen en liet zich op zijn span genoot vallen. Mijn man heeft ook nog geprobeerd met de pony's te rijden en is aan de kletter gegaan waarbij hij een rugblessure heeft opgelopen. De merrie was erg braaf en voor mij goed mee te rijden maar ze maakte een raar fluitend geluid, dit hoorde je alleen als de merrie draafde, niet in stap. Via een kennis kwam ik de oude eigenaar op het spoor en de merrie blijkt dus in de winter van 2012/13 zwaar longontsteking te hebben gehad en heeft Cornage.
De paardehandelaar had mij gezegt dat de 2 pony's al 3 jaar samen in het span liepen maar de oude baas van de merrie vertelde dat zij de merrie 5 maanden geleden aan de handelaar verkocht had. De merrie heeft wel stamboek papieren en is geschikt voor kinderen om op te rijden.
Ik heb de handelaar na enkele dagen gezegd dat ik de merrie ondanks de cornage wel wilde accepteren maar dat hij de ruin terug moest nemen omdat dit dier gevaarlijk voor mij was van wegen het constant op hol slaan en dus totaal ongeschikt is voor een invaliden persoon. Ik heb gedreigd met de rechtsbijstand omdat hij de eerste 3 weken niet reageerde op mijn schrijven nog op bellen, gekocht was gekocht volgens hem. Hij ontkende dat de ruin zwaar hoefbevangen was geweest en de merrie cornage had. Beide koopvernietigende gebreken. Uit eindelijk ging hij over stag en wilde mij het ingeruilde pony veulen terug gegeven als ik de ruin dan terug gaf. Over de teveel betaalde 275 euro werd niet meer gepraat en ik wilde het liever in de minne schikken dan een misschien eindeloze rechts zaak. Een profesionele paardenvervoerder heeft de pony voor mij mee genomen ( op mijn kosten, de handelaar heeft een cent mee betaald) een heeft de pony afgeleverd bij de handelaar en mijn veulen naar mij retour gebracht. Heel kort daarop is blijkbaar ( volgens de handelaars zijn vrouw ) de pony erg ziek geworden ( blijkbaar koliek of iets met hoefbevangendheid?) of de pony is overleden of nog leeft weet ik niet, maar ze willen (het?) gaan verhalen op mij. Ook word ik nu telefonisch bedreigd.
Het 3 jarig veulen wat ik retour heb gekregen is sterk vermagerd maar ik hoorde van mensen die deze handelaar kennen, dat hij zijn paarden/pony's bijna niet voert om de kosten te drukken.
Ik denk dat het verstandig is om eerst maar eens af te wachten, ik voel mij niet verantwoordelijk, de pony is netjes retour gebracht door een profesionele manege eigenaar met goed verstand van paarden en ze hebben de pony in de eerste instantie gewoon terug genomen. Dat de pony ,die al behoorlijk oud was, kort daarop ziek geworden is is niet mijn verantwoording. De paardehandelaar wil het nu er op gooien dat ik de pony heb verwaarloost. De pony heeft bij 5 andere in mijn bezit zijnde pony's gelopen en deze pony's zijn allemaal in goede conditie, hier heb ik genoeg getuigen van.
Wat raad u mij aan, heeft u nog tips? Ik ben wel in bezit van een goede rechtsbijstand.

zaterdag 14 september 2013