2e hands auto gekocht zonder garantie, en nog geen 60 km gereden

1 reactie

Afgelopen maandag heb ik een Mazda 323F (216.000 km op de teller, bouwjaar 2002) gekocht voor 1800 euro van een particulier zonder garantie. Van tevoren heb ik me goed laten informeren over dit type auto (2 onafhankelijke monteurs naar een oordeel gevraagd, alles opgezocht en ingelezen), en een probeemloze proefrit gemaakt met een derde partij. De kritieken waren positief van alle kanten en gezien het vertrouwen dat ik in de verkoper had, heb ik er niet langer dan een week over hoeven na te denken om deze auto aan te schaffen. De enige fout die ik misschien gemaakt heb is deze niet aan een keuring te onderwerpen.
Echter, anderhalve dag later, en 56 kilometer verder ben ik op weg naar huis en op nog geen 400 meter van de voordeur komen er grote witte rookpluimen onder de motorkap uit en staat de motor zowat op koken. Gezien de weg waar ik op reed was het niet verantwoord en veilig de auto ergens te parkeren en hulp in te schakelen. Met horten en stoten en de verwarming op volle toeren heeft de auto het gehaald tot in de straat en hield er ook onmiddellijk mee op, starten was niet meer mogelijk.

Enfin, met 3 man de auto op een parkeerplaats gerold en de motor af laten koelen. De dag erna de verkoper op de hoogte gesteld en de dichtstbijzijnde garage (gespecialiseerd in het merk Mazda) gebeld om te vragen hoe verder. Auto naar de garage gebracht, zou iets mis zijn met de koppelingsslang en koelvloeistofreservoir was hartstikke leeg, terwijl de verkoper me had gezegd dat deze twee weken daarvoor was bijgevuld.

Een dag later (donderdag) bericht van de garage dat dit euvel (135 euro)was verholpen maar bij verdere controle en het draaien van de auto bleek dat de cylinderkoppakking ook niet meer functioneerde en dat het onverantwoord was hiermee de straat op te gaan. Een dergelijke reparatie/vervanging kwam neer op 1200 euro, maar daar was het nog niet klaar mee. De monteur kon mij niet garanderen dat het zo in orde was en wist mij uit ervaring te vertellen dat de kop zelf waarschijnlijk ook gescheurd was, nog een geintje wat 1500 euro zou moeten kosten. Ik heb dit verhaal voorgelegd aan andere garages en de twee monteurs die mij geadviseerd hebben en die vertelden me eigenlijk hetzelfde. Ook lijkt het iedereen heel sterk dat deze schade binnen anderhalve dag in 60 kilometer veroorzaakt is, zeker omdat ik normaal en voorzichtig mee gereden heb. Het advies van de garage was om goed na te denken over deze dure reparaties, dat het wellicht niet meer de moeite waard was en het verstandiger is het geld in een andere auto te investeren. Ook heb ik gevraagd of ze in ieder geval willen uitzoeken wanneer de schade is veroorzaakt of hoelang dit al aan de gang kan zijn, om dit vervolgens in het schaderapport te zetten

Uiteraard heb ik de verkoper van alles op de hoogte gehouden en krijg alleen maar te horen dat mevrouw dit absoluut niet geweten heeft en zij er geen last van had. Het is toch onmogelijk dat er maandag 1800 euro is afgerekend en dat er drie dagen een begroting is van 3000 euro aan reparatiekosten? Graag zou ik willen weten of er een mogelijkheid bestaat om de koop te ontbinden en mijn centen terug te krijgen van deze dame, ook al beweerd ze geen schuld te hebben en nergens vanaf te weten.

Mvg,
R. van den Bogaard

vrijdag 18 april 2014