Auto terugkopen

3 reacties

L.S.,

Ik heb een beetje pech gehad de afgelopen maanden. Ik heb 4 maanden geleden een auto gekocht van een garagebedrijf X. Redelijk snel daarna heb ik onvoorziene kosten gehad waardoor ik besloten heb mijn auto te verkopen. Garagebedrijf X heeft me handelaar Y aangeraden en begeleid in de verkoop welke erin geresulteerd heeft dat ik 2 Maanden geleden ik mijn auto voor € 17.200 heb verkocht aan een handelaar Y. Nu ik er financieel weer bovenop ben, heb ik daar spijt van. Nu wil ik de auto van de handelaar Y terugkopen maar hij wil mij de auto niet terugverkopen voor hetzelfde bedrag maar voor € 500 méér (Totaal € 17.700). Hij geeft aan dat dit een speciale prijs is en hij heeft mij de koopovereenkomst gestuurd. Daarop staat:
"De te leveren auto is op 05-01-2013 gekocht van koper. Omdat hij de de laatste gebruiker van de auto is, kent hij de staat van de auto (die niet gewijzigd is) zeer goed. Om deze reden is afgesproken dat de verplichtingen die op verkoper rusten gelijk zijn aan de verplichtingen die op koper rusten voortvloeiende uit de koopovereenkomst d.d. 1-12-2013. De huidige koopprijs is daaraan aangepast."
De handelaar Y probeert hiermee onder de voorwaarden van een consumentenkoop uit te komen. Ergens vind ik het ook wel redelijk dat ik hem niet op basis van de tweede overeenkomst ergens op aan kan spreken waar hij mij vervolgens weer op basis van de eerste overeenkomst aan kan spreken maar van de andere kant zou een consumentenkoop-garantie van 6 maanden de extra te betalen € 500 wel weer goed maken...

Ik ben bang dat ik nu geen aanspraak meer zou kunnen maken op de consumentenbescherming die ik vanuit Garagebedrijf X zou kunnen genieten en heb handelaar Y gevraagd om de koopovereenkomst te vernietigen/te herroepen of iets dergelijks maar dat zou niet kunnen omdat hij de auto al aangemeld heeft in zijn bedrijfsvoorraad bij de RDW????

Hoe zit dit nou precies?
Ik ben geen jurist maar lees geregeld eens een wettekstje of jurisprudentie, maar kan de toepasselijke wetsartikelen niet aan elkaar knopen.

Kan handelaar Y onder de consumentenkoop-garantie uit?
Indien hij niet onder de consumentenkoop-garantie uit kan, heb ik daar vervolgens iets aan omdat hij geslaagd mijzelf daar vervolgens weer aansprakelijk voor kan stellen? Of gaat die aansprakelijkheid niet lukken?
Is het zo dat door de tweede overeenkomst de eerste overeenkomst aangepast is waardoor het weer naar mezelf doorleggen van de aansprakelijkheid lukt?
Kan ik nog bij Garagebedrijf X terecht?

Alvast bedankt!

maandag 3 maart 2014