Darkred marantie raamkozijnen na 15 jaar rot.

9 reacties

Ik heb in 1998 mijn huis laten renoveren door een houtindustrie bedrijf in Amsterdam. Er zijn overal nieuwe ramen en raamkozijnen geplaatst en een nieuwe dakkapel.

De dakkapel was na drie jaar rot en enige ramen waren lek. We zijn langs geweest bij het bedrijf dat alles geplaatst heeft, de eigenaar is komen kijken en vertelde dat de dakkapel veel te dun gebouwd was. De ramen zouden nagekeken worden zodra hij een dauwpuntmeter had om het te kunnen controleren. We werden heel aardig te woord gestaan maar er gebeurde niets.

In het vijfde jaar zijn we weer langs de timmerfabriek gegaan om te vragen wanneer we het een en ander konden verwachten. We werden weggestuurd met de mededeling dat we niet steeds langs moesten komen, gebrek aan vertrouwen, ze zouden vanzelf zou komen. We werden weer heel aardig te woord gestaan.

In het negende jaar zijn we weer langs geweest en werden we afgeblaft. We hebben toen brieven laten schrijven door een rechtswinkel. Zij vertelde ons dat we weinig kans hadden om een rechtszaak te winnen omdat wij de tien jaar garantie nooit zwart op wit kregen.

De eigenaar van de timmerfabriek vond dat het te lang geleden was dat de voorgevel gerenoveerd was om nog garantie te geven. Hij zei ook dat hij niet meer verplicht was om garantie te geven omdat hij inmiddels failliet was gegaan en een doorstart gemaakt had.

Nu is het inmiddels veertien jaar geleden en zijn we weer aan het schilderen. De dakkapel hebben we inmiddels laten maken en ook al wat glas vervangen. Nu blijken de kozijnen ook aan het rotten te zijn. Volgens mij is het probleem niet dat het een en ander te dun gebouwd is, maar condens. Zowel de dakkapel als de kozijnen bevatten holle ruimten die niet geventileerd worden, waardoor er water in komt te staan. Bij het schilderen denk je in eerste instantie dat je een klein rot plekje tegen komt, maar als je daaraan begint te krabben blijken er grote gaten onder te zitten. Het hout is zo nat dat je stukken ervan uit kan knijpen als een spons.

De vorige kozijnen waren na 100 jaar gebruik en slecht onderhoud beter dan deze na 15 jaar gebruik en goed onderhoud. Ik sprak er met een timmerman over en die zei dat je zoiets niet op deze manier mag construeren omdat een holle ruimte die niet geventileerd wordt altijd last krijgt van condens.

Het bedrijf is bij geen enkele overkoepeling of geschillen commissie aangesloten. Toch blijf ik me afvragen of er nog iets te doen is???

zondag 22 juli 2012