Tweedehands auto gekocht en dag erna niet starten
Wij hebben een tweedehands auto Renault Kangoo uit 1999 gekocht bij een handelaar. Omdat we niet veel geld hebben konden we geen auto met bovag garantie kopen. We hebben een auto gekocht na een proefrit en zijn vervolgens naar huis gereden. De volgende dag wilde hij niet starten (amper 23 km gereden). We wilden hem eigenlijk naar de garage brengen voor een check.
Een monteur heeft het nagekeken en het blijkt dat er schuren in de zuiger zitten. Er waren aan de auto genoeg onderdelen vervangen en er zaten nieuwe banden op en APK tot 17-02-2013.
We hebben contact gehad met de handelaar maar deze weigert om iets te doen. Het enige wat hij aanbied is een Peugeot Break 1.6 uit 2000 maar qua prijs ligt deze ongeveer 4/10 lager (€ 700,00.
Wat zijn onze rechten.
Ik heb op dit moment hetzelfde. Ik heb een auto nodig voor ongeveer 8 weken ivm vertrek naar het buitenland. Afgelopen week een auto gekocht uit 1997. auto is voorzien van lpg installatie. Tijdens de proefrit voelde ik een herhalende hapering toen de auto op gas liep. gastank stond toen al op zijn reserve en gelijk overgeschakeld naar benzine. auto liep weer goed. In de beginne bij aankomst bij de handelaar wilde de auto al niet starten en de handelaar gaf aan dat het kwam doordat het poetsbedrijf de hele dag de autoradio had aangehad waardoor de accu leeg gelopen was. Oke kan dacht ik. Mijn vader was erbij gedurende de aankoop. Ik heb de handelaar, dat overigens echt een hele aardige begripvolle man is, vertelt waarvoor de auto dient. Ik wil graag met mijn twee kinderen nog met vakantie naar het buitenland alvorens ik voor mijn werk naar het buitenland ga. lpg leek mij dus lekker goedkoop rijden. De man vroeg naar mijn prive situatie en ik vertelde hem dat ik recentelijk gescheiden ben. Hij had alle begrip en gaf aan dat de auto niets mankeerde en dat ik er veilig mee kon rijden. Auto betaalt en mee genomen naar huis. de volgende dag wilde de auto moeilijk starten. Ik dacht nog zal de accu wel weer zijn. Na even gereden te hebben 50km leek alles op zijn plek. bij een vriend de auto laten zien en de na 2 uur wilde ik de auto weer starten om mijn weg te vervolgen. Wat denk je.....lpg spuit uit de verdeel unit en de pomp blijft gas pompen ondanks dat ik direct het contact van de auto uit zette. uiteindelijk heb ik maar de stekkers bij de gastank los gemaakt zodat de tank en pomp niet langer stroom krijgen. na controle blijkt er nieuwe zekeringen en relais in te zitten die er niet in horen. Handelaar gebeld en die gaf aan dat hij zijn vriend eerst wil bellen want daar is de auto van geweest. In de tussentijd staat de auto dus stil en is een gevaar op de weg. vandaag wilde ik de auto starten want ik hem tenslotte op benzine gezet, wegenbelasting staat wel op lpg, dus wordt nu wel erg duur rijden. Ik had besloten de handelaar 1 dag de tijd te geven. Maar vandaag wilde de auto zelfs niet starten op benzine. Dus een soort gelijk verhaal maar wat nu..........de auto heb ik gekocht zonder schriftelijke overeenkomst. Er is niet gesproken over garantie. En ik heb een getuige. Wat nu te doen?????????
Ramon,
een auto op lpg moet normaal kunnen functioneren. Bijna mijn hele autoleven rijd ik al probleemloos op lpg door heel Europa en mijn huidige auto doet dat al probleemloos over bijna de afstand van hier naar de maan en terug (wel eens een motorrevisie gehad - wat wil je met zo'n staat van dienst? - maar dat was geen lpg-probleem).
Wat er precies mis is, zou je uit kunnen laten zoeken bij een lpg-inbouwstation. Doe dat in overleg met de verkoper, zodat jullie samen het probleem op kunnen lossen. Misschien is het maar een kleinigheidje.
Meave89,
Bovaggarantie of niet, maar een verkoper moet datgene leveren wat overeenkomt met de reële verwachtingen van de koper. Dat heeft niets met Bovag of garanties te maken, maar volgt gewoon uit de koopovereenkomst zelf. Al ligt de lat bij een 13 jaar oude auto natuurlijk wel wat lager dan bij een gloednieuwe.
Maar gescheurde cilinders hoef je ook niet bij een oude auto te accepteren. Een apk-punt is dit niet, maar dit is wel een zéér zwaar mankement, dat ook geen gewone gebruiksschade is. De enige manier om dit te repareren is een nieuw motorblok erin. Zelfs al haal je een nog goed motorblok uit een schadewagen om in deze auto in te bouwen, dan kost die reparatie nog steeds aanzienlijk meer dan je voor de auto hebt betaald. Economisch is de auto, gezien dit mankement, slooprijp. Een beetje verkoper hoort dit niet te verkopen als een nog goede auto.
Ik zeg niet dat het hier ook zo gebeurd is, maar wat vaak gebeurt, is dat in het motorblok een substantie wordt gedaan die tijdelijk scheuren dicht (een soort noodreparatie), vervolgens snel een apk en meteen de auto verkopen. Binnen korte termijn (soms een dag, soms een paar weken of zelfs maanden) raakt die substantie los en de koper zit met een kapotte auto (een kapotte cilinderkoppakking, of erger: een gescheurd motorblok).
Het enige dat hier helpt, is de koopovereenkomst laten ontbinden: jij je geld terug en die handelaar zijn auto. Hij moet dan op zijn beurt maar weer reclameren bij degene die zijn auto bij hem heeft ingeruild.
Omdat het hier een consumentenkoop betreft (je kocht als particulier bij een ondernemer die je de auto als ondernemer heeft verkocht), is er de eerste zes maanden na de aankoop een omkering van de bewijslast in het voordeel van de consument.
Het een en ander leert wel dat het verstandig is de auto voor de aankoopbeslissing aan een deskundige aankoopkeuring te onderwerpen (bijvoorbeeld die van de ANWB). Ook bij "goedkope" auto's.