Tweedehands auto na 1 dag defect, wat kan ik doen / wat zijn mijn rechten?

2 reacties

Hallo allemaal,

Donderdag 10 september heb ik een tweedehands suzuki alto uit 2003 met 118.000 km op de teller gekocht bij een autodealer (geen Bovag).
De vraagprijs was 1995, maar uiteindelijk hebben we 1800 betaald plus mijn oude suzuki swift uit 1998 die vanwege roest rondom de dorpels niet door de apk kwam.
Proefritje gemaakt, auto bekeken (ik ben geen expert), onderhoudsgeschiedenis (die er gedeeltelijk bij zat) bekeken, gevraagd naar de vorige eigenaar en eventuele gebreken.
De verkoper vertelde mij dat de vorige eigenaar een jong stelletje was die de auto alleen gebruikte voor boodschappen en dat er niks aan de auto mankeerde (geen gebreken bij hem bekend).
Volgens de advertentie was de auto technisch in topstaat en worden auto's die ze verkopen altijd uitvoerig gecontroleerd om de hoogste kwaliteit te garanderen.... Er werd geen garantie op gegeven volgens de verkoper. Er staat op de "koopovereenkomst" (een papieren briefje met een bedrag van 1800, het woord in ruil en een handtekening) niet specifiek vermeld dat ik afstand doe van een eventuele garantie.

Na een ritje van 20 km was ik thuis en de volgende dag wilde ik mijn "nieuwe auto"gebruiken. Op de parkeerplaats heb ik 5 minuten met de radio en cdspeler gespeeld voordat de accu uitviel en de auto niet meer wilde starten... Eurocross heeft de accu toen opgeladen en mij aangeraden om eerst 30 - 45 minuten te gaan rijden om de accu goed op te laden en om de accu te laten controleren bij de garage. Na 30 minuten rijden begon de auto te haperen en viel deze uit voor een stoplicht. Ik hoorde ook een vreemd tikkend geluid wat voorkwam als ik mijn gas tot een zekere hoogte intrapte. Dat tikkende geluid werd naarmate ik reed steeds erger voordat de auto dus voor het stoplicht uitviel. Dit was de 2e keer dat ik Eurocross moest bellen voor een auto waar ik nog geen 50 km in had gereden...

De monteur kon niets vinden en is achter mij aan gereden op mijn weg naar huis. Ik kwam thuis aan en toen kwam er rook onder de kap vandaan. Ook voelde ik de koppeling trillen.
Vandaag kon de auto bij mijn eigen garage terecht (ik vertrouwde de verkoper ondertussen al niet meer) en die vertelde mij dat de koppeling, de waterpomp en thermostaat en de accu allemaal vervangen moeten worden.

Om het nog erger te maken: ik vond bij de onderhoudspapieren toevallig het telefoonnummer van de 1e eigenaar. Na 2 x pech te hebben gehad op 1 dag besloot ik hem te bellen en hij vertelde dat hij de auto verkocht heeft omdat hij pech kreeg en zijn garage hem had aangeraden om vanwege schade aan het motorblok en de bijbehorende kosten (hij wist niet precies wat er aan mankeerde) maar een andere auto te kopen. Hij heeft de auto ongeveer 5 weken voor mijn aankoop, voor nog geen 500 euro verkocht aan "2 particulieren". Ik weet niet wat er met de auto is gebeurd in deze +-5 weken behalve dat deze wel succesvol een APK keuring heeft ondergaan.

Als koper kan je, voor zover ik weet, niet van de buitenkant zien of de waterpomp en de thermostaat het doet, en ook niet of er iets aan het motorblok mankeert. Zelfs als ik de accu, koppeling en waterpomp + thermostaat laat repareren loop ik nog steeds het risico dat de motor beschadigd is. Ik ben van mening dat wanneer je een tweedehands auto koopt o.a. op basis van een advertentie (deze heb ik nog) met zinnen als: technisch in topstaat, rijdt en schakelt goed en dat ze de auto zelf hebben gecontroleerd, deze niet aan redelijke verwachtingen voldoet als de auto na nog geen 50 km een heleboel mankeert. Ik ben dus gewoon voorgelogen en genaaid...

Nu heb ik gelezen dat er op ieder product (ook 2e handsproducten) een garantie van 6 maanden zit als deze niet aan redelijke verwachtingen voldoet. Ik snap dat je van een auto van 12 jaar oud minder kan verwachten, maar dit gaat me wel erg ver. Ik heb nog geen contact met de verkopende dealer gehad omdat ik eerst wilde wachten wat mijn eigen garage aan problemen constateerde.

Mijn vraag is: wat kan ik hier aan doen??? Is het mogelijk om de koop te ontbinden en mijn geld terug te krijgen? Ik vertrouw de dealer niet en heb geen idee wat er voor schade aan de motor is, dus ik wil eigenlijk geen genoegen nemen met een reparatie of vervangende auto. Is het redelijk dat ik verwacht van de dealer dat hij wel op de hoogte was van deze problemen?

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen. Ik ben ten einde raad. Ik heb (voor mij) veel geld geinvesteerd in een slecht product o.b.v. valse en ontbrekende informatie en hoop dat er iets aan gedaan kan worden.

Met vriendelijke groet en bij voorbaat dank,

Alex

zaterdag 19 september 2015