Verkoop van versterker

0 reacties

Hallo,

Graag zou ik het volgende scenario willen schetsen namelijk:

Ik bied een versterker (Orange versterker voor de elektrische gitaar) aan voor XX bedrag via Marktplaats. (Particuliere verkoop.)
Koper geeft aan interesse te hebben en komt kijken naar de versterken. Het bedrag hadden we van te voren al besproken en beide akkoord bevonden.

Als koper eenmaal aangekomen is om de versterker te komen bezichtigen zien we beide dat het apparaat al lang niet meer gebruikt is. (Dit door de stof op het apparaat.) Ik geef de koper te kennen dat ik de versterker ongeveer 1,5 jaar geleden voor het laats gebruikt heb en dat deze na behoren functioneerde. (Ik heb in het verleden geen problemen gehad met de versterker.)

De koper geeft aan dat de koop rond is. Op dat moment vraag ik of de koper de versterker zou willen proberen. De koper geeft aan dat hij dit graag zou willen. Ik regel bijbehorende kabel zodat de koper de versterker uit kan proberen. Enkele seconden nadat de koper de stekker in het stopcontact gestoken heeft, zien we beide dat er rook uit de versterker komt. Ik geef aan dat ik niet bekend was dat er een defect was met de versterker.

Na overleg heeft de koper besloten om de versterker te laten controleren bij een vriend van hem die elektricien is. Koper geeft aan dat hij graag wat van de prijs af wilt hebben. Ik ben akkoord gegaan met een lagere prijs dan van te voren was vastgesteld. Dit omdat ik als verkoper zag dat er een defect was met de versterker. Tijdens dit gesprek is niet besproken dat de koper de versterker terug zou brengen als de reparatiekosten te duur zouden zijn.

Die zelfde avond krijg ik een email van de koper dat de reparatie te duur is en dat hij de versterker graag zou willen retourneren. Waarna ik de koper een mail stuur dat er niets afgesproken was over het terug brengen van de versterker. Hierna volgt een email van de koper dat een koper altijd het recht heeft om een aanschaf binnen 8 dagen te retourneren/reclameren.

Ik heb al wat research gedaan en ben erachter gekomen dat de koper onderzoeksplicht heeft en dat de verkoper informatieplicht heeft. Tijdens deze situatie hebben wij (koper en verkoper) beide waargenomen dat er een defect was aan de versterker. Dit doordat er rook uit kwam. Maar uiteindelijk heeft de koper besloten om de versterker voor een minder bedrag mee te nemen. Ook lees ik dat als je particulier een aankoop doet, je maar (kort door de bocht gezegd) garantie hebt tot aan de deur.

Nu is mijn vraag: Welke rechten heeft de koper in deze situatie? Heeft hij het recht om de versterker terug te brengen en moet ik hier, volgens de wet, direct mee akkoord gaan? Of is dit een situatie van garantie tot aan de deur?

Groet.

donderdag 28 mei 2015