Samenlevingscontract en testament of geregistreerd partnerschap?

0 reacties

Beste Forummers!

Ik stel deze vraag hier, omdat ik nog geen goed antwoord heb kunnen krijgen van het internet/de notaris/vrienden..

Mijn vriendin (26 jaar ) en ik (30 jaar) wonen nu twee jaar samen te Utrecht. De bovenwoning is door mij gekocht en de hypotheek, evenals alle woonkosten (zoals gas/water/licht, abonnementen en gemeentelijke heffingen) en de woonverzekering, betalen we samen van onze gemeenschappelijke rekening, maar staan op mijn naam. Daarnaast heb ik bij het regelen van de hypotheek een overlijdensrisicoverzekering moeten afsluiten.

Wij hebben echter niets geregeld en willen dit nu gaan doen. Dit zodat alles goed geregeld is wanneer een van ons komt te overlijden. Met name wanneer mij wat overkomt, daar mijn vriendin nu nergens recht op heeft (m.b.t. de woning). Daarnaast geldt dit ook voor pensioen en gezamenlijk spaargeld en bezit (auto, op naam van vriendin die hiervoor ook de verzekering en belasting betaald).

Kortom:
Als ik overlijd: Huis, uitkering overlijdensrisicoverzekering en opgebouwd pensioen naar mijn vriendin.
Als mijn vriendin overlijdt: Opgebouwd pensioen en auto naar mij (mijn vriendin heeft een studieschuld bij de IB-groep, maar ik las dat deze schuld vervalt bij overlijden).
In beide gevallen: Opgebouwd spaargeld naar de ander.

Graag zoek ik advies, wat wij nu het beste kunnen doen.
Ik heb deze vraag bij een drietal notarissen uitgezet en deze komen alle drie met een samenlevingscontract en twee gelijkluidende testamenten tegen een prijs van circa 750 tot 770 euro.

Ik vind dit een behoorlijk bedrag om bovengenoemde geregeld te hebben, of zie ik dit verkeerd? En is dit complete pakket dan noodzakelijk?

Is geregistreerd partnerschap misschien een goed alternatief? Naar de prijs in Utrecht gekeken is dit 152 euro (+ een boekje a 31,30?), gelijk aan eenvoudig trouwen. Wel hebben we dan volgens mij een 'in gemeenschap van goederen-status', en wanneer we dan voorwaarden op zouden willen nemen, moet je alsnog langs de notaris. Dit zouden we op termijn wel willen doen, maar lijkt mij nu gezien het geringe bezit dat we hebben nog niet echt noodzakelijk. Daarnaast willen we op termijn (ik denk drie/vier jaar) wel trouwen en kunnen we het dan alsnog goed allemaal vast laten leggen.

Is eenvoud geregistreerd partnerschap dan ook de beste oplossing op korte termijn, om iniedergeval iets geregeld te hebben qua nalatenschap? En zijn er nog haken en ogen aan? (bijvoorbeeld als we samen een huis kopen?)

Alvast bedankt!

maandag 1 februari 2016