Alex van Maanen, strafrechter in De Rechtbank

Alex van Maanen, strafrechter in De Rechtbank

getrouwd, vader van 4 kinderen
44 jaar
rechter sinds 2006

“Het is mooi als je voor een verdachte meer kunt betekenen dan alleen maar de rechter zijn die een straf oplegt”

Niet kunnen bewijzen dat een verdachte iets gedaan heeft en iemand dan moeten vrijspreken. Strafrechter Alex van Maanen noemt het een 'frustrerende kant van zijn vak'. Met name als hij zich voorstelt hoe slachtoffers van zware criminaliteit zich hierbij moeten voelen.

Van Maanen start zijn RAIO-opleiding in 2001, na jaren werkzaam te zijn geweest als jurist bij Defensie en het KLPD. Hij begint zijn loopbaan in het civiel recht, en is sinds tweeënhalf jaar werkzaam als strafrechter. Ondanks dat hij dagelijks geconfronteerd wordt met zware delicten, geeft het strafrecht hem toch voldoening. Zeker als hij – met hulp van de reclassering – ook nog iets kan betekenen voor iemand en niet alleen de rechter is die een gevangenisstraf oplegt.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Even geleden moest hij een vader berechten die de moeder van zijn vier kinderen had omgebracht. En ook het beeld van een man die tijdens de zitting omschreef hoe hij zijn pas geboren kind mishandelde, met groot hersenletsel tot gevolg, staat hem nog helder voor de geest. Het zwaarst voor Van Maanen zijn grote kinderpornozaken. De impact van dergelijke zittingen speelt vaak nog dagen door zijn hoofd.

» Bekijk hier aflevering 7, over de FC-Utrecht hooligan

» Ga naar alle rechters
» Lees meer over het programma De Rechtbank