Blog

Avondje uit eindigt bij rechter

Avondje uit bij de politie

Maarten Vlieland is een graag geziene gast in het uitgaansleven. Hij drinkt graag een biertje, geeft zo nu en dan een rondje weg. Hij is totaal geen ruziezoeker of dronkenlap. Nadat de kroeg dicht gaat, neemt hij de nachtbus naar huis. Bij de halte van de nachtbus is twee maanden geleden een vechtpartij uitgebroken en Maarten heeft geprobeerd de vechtersbazen te sussen. Uiteindelijk is de politie gekomen om het zooitje ongeregeld uit elkaar te halen. De gegevens van de raddraaiers zijn opgenomen en daarmee ook die van Maarten Vlieland.

Fikse boete

Afgelopen week kreeg Maarten een brief van het CJIB. Het blijkt een transactievoorstel te zijn van de officier van justitie en Maarten kan een fikse boete betalen vanwege zijn betrokkenheid bij de vechtpartij. Als hij de boete betaalt, dan hoeft hij niet voor te komen bij de strafrechter. Voor Maarten is dit de omgekeerde wereld en hij belt dan ook met het Juridisch Loket om navraag te doen.

Officier van justitie

In sommige gevallen is het aan te raden om in te gaan op het transactievoorstel van de officier van justitie. De straf die wordt voorgesteld door de officier van justitie is in de regel lager dan dat een rechter zou opleggen. Echter, het is voor Maarten niet verstandig het voorstel te accepteren, omdat hij meent onschuldig te zijn. Als hij de boete van het voorstel zou betalen, dan is hij zijn geld kwijt en het strafrechtelijk feit wordt opgenomen in het Justitieel Documentatiesysteem.

Strafrechter

Omdat Maarten de boete niet betaalt, weigert hij daarmee het voorstel. Maarten zal daarom een uitnodiging ontvangen om voor de strafrechter te verschijnen. Bij de rechter kan Maarten zijn rol in de vechtpartij uitleggen en zijn onschuld bepleiten. Uiteindelijk zal de rechter bepalen wie er gelijk heeft en zal het recht zal zegevieren. Maarten gaat in ieder geval vol goede moed naar de rechter!

Meer weten?
Op de website van het Juridisch Loket vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over bij de rechter voorkomen.

Geschreven door Femke Vroon van het Juridisch Loket.