Blog

Burenallergie!

Burenallergie!

De zomer is zo goed als voorbij. Riet van Dal is blij, want door haar zonneallergie kan zij ’s zomers weinig naar buiten. In de herfst kan zij meer genieten van haar grote tuin. Daarin staan veel fruit en notenbomen; zelfs een notenboom van 17 jaar oud. De noten van deze boom vallen in de tuin van haar nieuwe buurman. Sinds enkele maanden woont deze gepensioneerde man naast haar en de laatste tijd praat hij niet meer met haar. Riet houdt van gezelligheid en begrijpt dit niet. Daarom hangt ze een mandje walnoten aan zijn deur met de uitnodiging eens koffie te komen drinken. Twee dagen valt er een brief op de deurmat. Een brief van de buurman. De boodschap is duidelijk: de walnotenboom moet eruit!

Kappen

De buurman geeft kort, maar krachtig aan dat hij die noten meer dan beu is. Niet in de laatste plaats, omdat hij een hij een notenallergie heeft. Hij wil dat Riet de boom binnen tien dagen weghaalt. Als ze dat niet doet, schakelt hij een advocaat in en stapt hij naar de rechter.

Riet kent het Juridisch Loket al en neemt contact op om de brief van de buurman te bespreken. Is zij verplicht die boom weg te halen? Mag dat dan zomaar of is er een kapvergunning nodig? Zijn er misschien ook andere oplossingen? Zij houdt niet van ruzie en zeker niet met een buurman.

Erfgrens

De wet zegt dat bomen niet binnen twee meter van de erfgrens mogen staan. Veel gemeenten hebben daarvoor in hun plaatselijke verordening kleinere afstanden opgenomen. De boom van Riet staat ongeveer één meter van de erfgrens. Dat mag volgens de gemeente waar zij woont niet. De rechter heeft zich natuurlijk al vaker gebogen over dit soort zaken. Jurisprudentie wijst uit dat ongeveer 20 jaar na het planten van de boom deze boom het ‘recht’ heeft om te blijven staan, zelfs als deze boom te dicht bij de erfgrens staat. Tenslotte is er nog een derde factor. Ditmaal misschien in het voordeel van Riet. De gemeente geeft ook aan dat er in dit geval een kapvergunning aangevraagd moet worden. Of die vergunning verstrekt zal worden, is nog maar de vraag.

Opgelost

Het Juridisch Loket adviseert Riet in dit geval eerst contact met buurtbemiddeling op te nemen om de zaak rustig te bespreken met de buurman. Na twee weken komt Riet opgelucht aan de balie van het Juridisch Loket. De zaak is opgelost: de overhangende takken worden gesnoeid, zodat er veel minder noten in de tuin kunnen vallen en Riet raapt zelf de noten uit de tuin van de buurman, zodat hij geen last krijgt van notenallergie.

Meer weten?
Lees meer informatie over overhangende takken van buren op de website van het Juridisch Loket.

Dit blog is geschreven door Inge Ketelaars. Zij werkt als juridisch medewerker bij de vestiging van het Juridisch Loket in Den Bosch. Naast het adviseren van klanten, schrijft zij columns voor ondermeer regionale kranten namens het Juridisch Loket. De inspiratie voor haar columns haalt zij uit de grote diversiteit aan verhalen van klanten die dagelijks contact zoeken met het Juridisch Loket.

Geschreven door Inge Ketelaars van het Juridisch Loket.

Gerelateerde artikelen