Blog

Dame met internetdilemma

Het is maandagochtend, 9.00 uur als de telefoon gaat: “Juridisch Loket goedemorgen,  waarmee kan ik u helpen?”

Het blijft even stil aan de andere kant van de lijn. “Hallo, hoort u mij?” vraag ik. “Ja, met mevrouw Verbeek. Ik hoop inderdaad dat u mij kunt helpen. Het gaat over een collega”.

“Het is wat moeilijk uit te leggen en ik schaam met ook een beetje om het te vertellen”. Ik stel haar gerust met de woorden dat we wel wat gewend zijn en na een wat moeizaam begin krijg ik dan toch het hele verhaal te horen.

Betrapt

Mevrouw werkt al 25 jaar als receptioniste bij een klein bouwbedrijf. Ze heeft het erg naar haar zin en kan goed opschieten met haar collega’s. Vorige week betrapte zij een jongere collega terwijl deze “onbehoorlijke” beelden bekeek op het internet. Ze is er vreselijk van geschrokken en de betreffende collega ook. Zelf is mevrouw Verbeek niet van deze “viezigheid” gediend. Nooit had ze dit van deze ene collega verwacht, zo’n jong broekie nog en altijd zo attent. Ze durft de collega niet meer aan te kijken en ontwijkt hem. Ze twijfelt nu of ze haar werkgever hiervan op de hoogte moet stellen. Welke gevolgen heeft dit voor haar collega?

Gedragscode

Deze vraag krijgt het Juridisch Loket vaker. Waar liggen de grenzen voor het privé gebruik van internet op de werkplek? Er zijn kantonrechters die hierover verschillende uitspraken  hebben gedaan. Veel rechters vonden ontslag gerechtvaardigd. Daarbij is het belangrijk of een bedrijf een gedragscode voor gebruik van e-mail en internet heeft. Maar ook zonder een gedragscode vindt de rechter vaak dat de werknemer zelf had kunnen weten of bepaald gedrag wel of niet acceptabel is. Conclusie: het lot van de collega van mevrouw Verbeek is onzeker.

Na een gesprek over loyaliteit en collegialiteit nam mevrouw Verbeek een kordaat besluit. “Nee, ik vertel het niet aan de baas”. “Maar ik zal in het volgende afdelingsoverleg wel aangeven dat er een gedragscode moet komen voor internetgebruik”.

Ik wens haar nog een prettige dag en………………door naar het volgende verhaal. “Juridisch loket goedemorgen, waarmee kan ik u helpen?”

Geschreven door Inge Ketelaars van het Juridisch Loket.