Blog

De kassapsycholoog

De kassapsycholoog

De dag na carnaval heb ik een afspraak met een jongeman van 18. Precies om 9.00 uur stapt mijn klant monter en fris de wachtkamer binnen. Hij geeft me een ferme hand en stelt zich voor als Maarten. Als we even later in de spreekkamer zitten begint hij direct druk te praten.

Werken

Maarten werkt vanaf zijn 16e bij een supermarkt en wil na zijn eindexamen psychologie studeren. Hij werkte eerst als vakkenvuller en sinds enkele weken werkt hij achter de kassa. Vooral de gesprekjes met de klanten vindt hij leuk. Hij geeft ze adviezen en die gaan niet alleen over de producten die hij scant. Er zijn zelfs klanten die speciaal voor hem bij zijn kassa aansluiten.

Officiële waarschuwing

Met een scheve grijns legt Maarten de brief van zijn werkgever neer. Daarin staat dat hij een officiële waarschuwing krijgt. Collega’s hebben geklaagd dat zij harder moeten werken, omdat Maarten de psycholoog uithangt.Voor elke drie klanten die zij helpen, helpt Maarten er slechts één. Dit is niet de eerste keer dat de werkgever de situatie aankaart. Er is vorige maand al een gesprek over geweest. “Ik begrijp dit niet” verzucht Maarten verbolgen. “De klanten zijn tevreden, daar gaat het toch om?” “Kan ik hierdoor echt ontslagen worden?”

Ik merk ook dat Maarten een gezellige jongen is en begrijp waarom mensen graag bij hem aan de kassa komen. Aan de andere kant heb ik ook begrip voor de werkgever en de collega’s van Maarten. Zijn werkgever bouwt duidelijk een dossier op. Dat is nodig om in een eventuele ontslagprocedure aan te tonen dat Maarten niet goed functioneert. Maarten heeft een contract voor onbepaalde tijd. Heel bijzonder in tijden van crisis en zeker op zijn leeftijd. Dat is toch iets om zuinig op te zijn.

Advies

Ik adviseer Maarten om goed na te denken over wat hij zelf wilt. Het risico van ontslag is groot als hij zijn praktijk als kassapsycholoog voortzet. Als hij wil blijven werken dan kan hij het beste een brief terugschrijven aan zijn werkgever. Hierin zal hij zijn goede bedoelingen aan moeten geven en zijn voornemen om het werk achter de kassa op een andere manier voort te zetten.

Wat teleurgesteld loopt Maarten de spreekkamer uit. Ik schud hem de hand en wens hem alvast succes, ook met zijn studie psychologie. Direct zie ik zijn ogen weer schitteren. Hij mag dan niet de snelste aan de kassa zijn, maar met zijn studiekeuze is in ieder geval niets mis!

Geschreven door Inge Ketelaars van het Juridisch Loket.

Gerelateerde artikelen

 • Blog

  ‘Ik ben ontslagen! En nu?’

 • Blog

  Piercings, tatoeages of boerka’s: wat mag wel en niet op de werkvloer?

 • Verslapen en ontslagen
  Blog

  Verslapen en ontslagen