Blog

De vlag mag uit! Maar hoe en wanneer precies?

Op Koningsdag mag de vlag uit! Maar van hoe laat tot hoe laat? Met of zonder wimpel? En wat zijn de regels over vlaggen op andere dagen? De redactie van Eerste Hulp Bij Recht vertelt je alles wat je moet weten over het uithangen van onze Nederlandse vlag.

Verplicht vlaggen?
Als burger of bedrijf mag je zelf bepalen of je de vlag uithangt en wanneer. Wel is het netjes je te houden aan de officiële vlaginstructie, die door de Nederlandse overheid is opgesteld. Voor de Rijksoverheid en lokale overheden is dit protocol verplicht. 

Uiterlijk van de vlag
De Nederlandse vlag staat symbool voor de eenheid en onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. De vlag heeft de volgende kleuren: helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw. De lengte en de breedte van de vlag moeten de verhouding 3:2 hebben en de banen moeten horizontaal en even hoog zijn. Er mogen verder geen versieringen op de vlag worden aangebracht.

Vlaginstructies
Overal waar de vlag op Nederlands grondgebied wordt uitgehangen, moet de vlag een ereplaats hebben. De vlaggenstok heeft de juiste lengte nodig, zodat de vlag het verkeer niet hindert en de grond niet raakt. Omdat de Nederlandse vlag een eerbetoon aan de natie is, mag de vlag niet ’s nachts buiten hangen. Behalve als deze aan beide zijden wordt belicht, zodat de kleuren van de vlag duidelijk zichtbaar zijn. Over het algemeen mag de vlag dus alleen tussen zonsopkomst en zonsondergang worden gehesen. 

Officiële vlaggendata
Overheidsgebouwen hangen op onderstaande data de vlag uit. Wanneer een datum op een zondag of op een christelijke feestdag valt, dan geldt de datum tussen haakjes.

•    31 januari (1 februari): verjaardag van prinses Beatrix
•    27 april (26 april): Koningsdag, verjaardag van koning Willem-Alexander
•    4 mei: Nationale Dodenherdenking
•    5 mei: Nationale Bevrijdingsdag
•    17 mei (18 mei): verjaardag van koningin Máxima
•    Laatste zaterdag van juni: Nederlandse Veteranendag
•    15 augustus (16 augustus): formeel einde van de Tweede Wereldoorlog
•    Derde dinsdag in september: Prinsjesdag, opening van de Staten-Generaal
•    7 december (8 december): verjaardag van prinses Amalia
•    15 december (16 december): Koninkrijksdag

Er kan een aparte vlaginstructie worden gegeven bij bijzondere gebeurtenissen in de Koninklijke Familie, zoals bij een geboorte of een huwelijk.

Oranje wimpel
Om de Nederlandse verbondenheid met het Koninklijk Huis te tonen, wordt boven de vlag een oranje wimpel gehesen. Dit mag alleen op Koningsdag en op de verjaardagen van de leden van het koninklijk huis die hierboven staan. De oranje wimpel moet even lang of iets langer zijn dan de diagonale lengte van de vlag.

Halfstok
De vlag wordt halfstok gehangen tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei van 18:00 uur tot zonsondergang (rond 21:20 uur). Daarnaast wordt de vlag halfstok gehesen als de minister-president daar een bijzondere vlaginstructie voor geeft, bijvoorbeeld bij een overlijden of een ramp. Bij het hijsen en neerhalen van een halfstok hangende vlag, wordt deze eerst langzaam en statig naar de top gehesen. Ook een vlag op halfstok mag de grond niet raken.

Met vlag en wimpel geslaagd?
Hoe zit het dan met de vlaggen die uithangen en versierd zijn met schooltassen, wanneer scholieren geslaagd zijn voor hun eindexamen? In de jaren zeventig werd er schande gesproken van dit ritueel, maar tegenwoordig wordt deze traditie gedoogd. Burgers mogen naar eigen inzicht vlaggen en de vlaginstructie heeft niet de kracht van een wet. Buiten de officiële vlaggendagen mag je dus gerust de vlag laten wapperen.

Veel vlagplezier!