Doorstart na faillissement

Doorstart

U ziet het ongetwijfeld vaak: een nieuwsbericht over een failliet bedrijf, waarin gesproken wordt over een doorstart. Maar kan zo’n bedrijf na een doorstart dan zomaar zonder schulden verder? Reinier Quint, al meer dan 30 jaar curator, vindt het een verwarrende term.      

Doorstart of herstart?
Na een faillissement houdt een bedrijf meestal op te bestaan. Alle bezittingen zijn verkocht en het opgebrachte geld is over de schuldeisers verdeeld. Toch hoeft het zo’n vaart niet altijd te lopen. In sommige gevallen is een doorstart mogelijk. Curator Reinier Quint spreekt liever van een ‘herstart’. “Vergelijk het maar met een vliegtuig. Die maakt een doorstart als ‘ie bijna de grond raakt en daarna weer opstijgt. Bij een faillissement ís het vliegtuig al aan de grond. Ik noem het dus liever een herstart of een nieuwe start. Een doorstart zou het eigenlijk moeten heten als je het bedrijf nog vlak vóór het faillissement weet te redden.” 

Matthieu Verhoeven vindt dat geen goed idee. Als insolventierechter ziet hij dagelijks faillissementen voorbijkomen. “Ik betwijfel of dat de samenleving is die we willen hebben. Dan komt er zomaar iedere dag iemand in het bedrijf binnenlopen die aanwijzingen gaat geven. Reken maar dat dat op weerstand stuit.” 

Wat is een doorstart?
De overnamekandidaat koopt, na een akkoord met de curator, de onderneming en niet de failliete bv. Zo’n bv moeten we volgens curator Quint dan ook zien als een juridisch persoon (rechtspersoon). “Die kan net als jij en ik zaken doen en heeft dus ook dingen in eigendom. Die eigendommen worden bij een doorstart door iemand anders gekocht die er vaak dezelfde naam opplakt en er op zijn beurt zaken mee gaat doen.” Schulden en overtollig personeel blijven zodoende in de failliete boedel achter. 

Het is echter aan de curator om af te wegen wat de beste optie is. Matthieu Verhoeven: “Het gaat dan om de centen, maar ook om maatschappelijke verantwoordelijkheid. Bij dat laatste geldt dat een bieder die 120 personeelsleden wil overnemen, een streepje voor heeft op iemand die er maar 25 wil behouden”, weet de rechter. Hij waarschuwt ook dat je de onderneming, of een deel daarvan, moet kopen voor de waarde die de curator erop plakt. “Het is dus niet zo dat de investeerder voor een appel en een ei die hele onderneming kan kopen.” 

Hoe zit het met gedupeerde klanten?
“Voor klanten kan het heel verwarrend zijn”, vervolgt curator Quint. “Stel dat je een meubelzaak hebt die failliet gaat. Er komt een ‘doorstart’, waardoor iemand in hetzelfde pand met dezelfde winkel en dezelfde naam doorgaat. Dan komt er vervolgens een klant met een klacht over een bank, die hij er de maand ervoor kocht. De nieuwe eigenaar zal zeggen: ‘Het spijt me meneer, maar dat was een ander bedrijf. U kunt dus bij ons niet aankloppen voor de garantie.’ Nou, dat is lastig uitleggen hoor. Zo iemand moet dan bij de curator van het failliete bedrijf aansluiten in de rij met schuldeisers.” De term ‘doorstart’ is in de faillissementenwereld dus nogal misleidend. Quint zelf vindt dat het een beeld oproept dat niet in overeenstemming met de werkelijkheid is.

Eindigt het faillissement na een doorstart?
“Dat is wel het streven. Een curator zal inderdaad proberen om een totale deal te maken.” Dat dat lang niet altijd gebeurt, weet Quint maar al te goed. “Zo ben ik wel eens curator geweest in een bedrijf met een eigen pand dat behoorlijk vervuild was. Niemand wil dat natuurlijk overnemen. Dan kun je als curator hoog en laag springen, maar je komt geen steek verder. Zo blijf je soms met dingen zitten waar op de markt geen vraag naar is. Die kun je in het uiterste geval bijvoorbeeld veilen.” Quint zelf is pas tevreden als hij een zo groot mogelijk deel van het bedrijf, inclusief een zo groot mogelijk deel van de werkgelegenheid, heeft kunnen redden. “En als curator heb je daarvoor net wat meer mogelijkheden.”

Lees hier de hele gang van zaken rondom een faillissement