Ellen van Rijssen, familierechter in De Rechtbank

Ellen van Rijssen, familierechter in De Rechtbank

samenwonend
40 jaar
rechter sinds 2004

“Door heftige zaken met collega’s te bespreken, voorkom ik dat ik ze mee neem naar huis”

Waar Ellen van Rijssen aan moest wennen toen ze bij de familie-sector begon is het persoonlijke leed van mensen, en de beslissingen die je als rechter neemt in hun privéleven. “Als strafrechter kijk je vooral of iemand een strafbaar feit heeft gepleegd. Is dat het geval, dan is een straf opleggen - met oog voor de persoonlijke omstandigheden - voor mij niet moeilijk. In de sector waar ik nu werkzaam ben, kom je veel meer ‘onschuldige slachtoffers’ tegen, voor wie je soms nare en verstrekkende beslissingen moet nemen.

Beslissen of een kind uit huis moet worden geplaatst zijn voor mij de moeilijkste beslissingen. In sommige zaken is het overduidelijk dat de kinderen zo snel mogelijk weg moeten bij hun ouders. Helder voor de geest staat me de zaak van 3 kinderen - in de leeftijd van 2 tot 8 jaar -, die zwaar verwaarloosd, met luizen in het haar en smerige kleren, werden aangetroffen. Ze konden niet praten en brachten alleen wat dierachtige geluiden uit.
Maar je krijgt ook te maken met zaken die niet zo helder zijn. Dan is besluiten of je een kind bij de ouders weghaalt een hele zware beslissing.

Ondanks de soms lastige beslissingen heb ik er geen moeite mee werk werk te houden en privé privé. De ene zaak blijft langer hangen dan de andere, maar mee naar huis nemen doe ik het niet. Zo zit ik niet in elkaar en dat is wel een handige eigenschap voor een rechter, want je ziet nogal wat leed aan je voorbij trekken. Ik heb veel fijne collega's met wie ik zaken kan bespreken na afloop. Dat zal er ook aan bijdragen dat ik 's avonds niet nog loop te tobben over rechtszaken.

» Ga naar alle rechters
» Lees meer over het programma De Rechtbank