Blog

Feestneuzen en vakantie

Feestneuzen en vakantie

Carnaval komt er aan. Hier in Oeteldonk wordt dat natuurlijk uitbundig gevierd. Elk jaar komen er ook feestneuzen aan de balie van het Juridisch Loket. Feestneuzen met diverse problemen.
Zo werd mij onlangs deze vraag gesteld: “Ik krijg geen vrij van mijn baas, maar ik moet en zal gaan carnavallen. Mijn collega gaat op wintersport en die krijgt wel vrij. Hoe kan dat?”

Verbolgen kijkt mijnheer mij aan. “Wintersporten kan je het halve jaar. Carnaval vier je alleen die drie dagen!” Een Bosschenaar in hart en nieren deze man. Ik vroeg hoe het voorgaande jaren geregeld was. “Nou, het was nooit een probleem, wij hadden toen veel meer collega’s. Maar door die crisis blijft er niemand meer over”. Ik zie dat hij enorm baalt en leg hem de wetgeving hierover uit.

De werkgever is verplicht de werknemer ieder jaar in de gelegenheid te stellen om tenminste het wettelijk aantal vakantiedagen op te nemen. Als mijnheer in dit geval vrije dagen wil opnemen tijdens carnaval dan mag de baas dit alleen weigeren als er gewichtige redenen zijn. Gewichtig is natuurlijk het openhouden van het kantoor, de winkel of het bedrijf. Als iedereen tegelijkertijd vrij wil dan moeten daarover afspraken gemaakt worden. De feestneus en de wintersporter moeten allebei vrij kunnen nemen, maar misschien niet alle carnavalsdagen of elk jaar in die periode.

Als een werknemer een verzoek om vakantie indient dan moet de werkgever binnen twee weken laten weten of hij het verzoek afwijst. Doet de werkgever dit niet, dan is de vakantie vastgesteld zoals de werknemer heeft verzocht. Soms kan een collectieve vakantie de beste oplossing zijn, bijvoorbeeld als het merendeel van de werknemers carnaval wil vieren. Dit moet dan worden afgesproken in het arbeidscontract of de CAO (Collectieve Arbeidsovereenkomst).

“Zo, zo”, verzucht de feestneus, “dan ga ik daarover nog eens praten met de baas, zo’n collectieve vakantie lijkt me wel wat”. Terwijl hij richting de uitgang loopt, meen ik een carnavalesk sprongetje te zien vlak voor hij de deur uitstapt. Hij heeft er zin in!

Geschreven door Inge Ketelaars van het Juridisch Loket.

Gerelateerde artikelen

 • Blog

  ‘Ik ben ontslagen! En nu?’

 • Blog

  Piercings, tatoeages of boerka’s: wat mag wel en niet op de werkvloer?

 • Verslapen en ontslagen
  Blog

  Verslapen en ontslagen