Blog

Garantie, zo werkt het! (of niet...)

Garantie, zo werkt het! (of niet...)

Wanneer u besluit een televisie te kopen, dan komt u voor aardig wat keuzes te staan. Allereerst zult u moeten nadenken over het merk van de televisie, het formaat en van welke moderne snufjes de televisie moet zijn voorzien. U wilt per slot van rekening wel meegaan met de tijd! Er is zoveel keus dat u al duizelig wordt, voordat u zich goed en wel in de winkel begeeft. Als u eenmaal door deze keuzejungle bent gekomen, dan heeft u waarschijnlijk een prachtige televisie gekozen, die aan al uw wensen voor de aankomende jaren voldoet.

Prachtig verhaal

De verkoper vertelt tijdens uw zoektocht een prachtig verhaal over de kwaliteit van de televisie. Zodra u echter besluit om tot aankoop van de televisie over te gaan, dan schetst de verkoper u ineens het schrikbeeld van een kapotte televisie en alle kosten die daarmee gepaard gaan. Het ene moment is de televisie het beste product dat u kunt kopen, het andere moment worden de risico’s geschetst. De verkoper vertelt dat u maar een jaar productgarantie heeft en dat daarna alle kosten voor u zelf zijn. De verkoper adviseert om die reden ten zeerste om nog een aantal jaar garantie erbij te kopen, zeker gelet op de schappelijke, maar toch hoge aankoopprijs.

Het dilemma

Wat nu? Moet u meegaan met deze goed bedoelde adviezen van de verkoper? U zit niet te wachten op hoge kosten voor een eventuele reparatie. Toch wilt u niet onnodige kosten maken voor een verzekering. Wat is in dit dilemma uw rechtspositie?

Wettelijke garantie

De verkoper mag uw garantie niet beperken door de garantie alleen aan te bieden als u hiervoor extra betaalt. U kunt namelijk aanspraak maken op de wettelijke garantie. Hierin gaat het vooral om de verwachte levensduur van het product. Mocht de televisie na twee jaar gebreken vertonen, dan heeft u recht op herstel of vervanging, omdat de levensduur van een televisie echt langer is dan twee jaar. Kortom: het is onnodig om extra garantie te kopen voor de televisie.

Mocht u besluiten om binnenkort een televisie of andere elektronica aan te schaffen, dan is het wellicht verstandig om u vooraf juridisch te laten adviseren over uw rechten als consument. Voorkomen is per slot van rekening altijd nog beter dan genezen.

Bezoek de site van het Juridisch Loket

Geschreven door Femke Vroon van het Juridisch Loket.