Blog

Gedoe en gezeur

Blog Inge Ketelaars

Een oudere heer heeft een afspraak op mijn spreekuur. Hij heeft 'gedoe' met zijn buurvrouw en zij 'zeurt' over van alles. Over bladeren van zijn bomen die op haar terras vallen, over kookluchtjes uit zijn keuken, of over zijn auto als hij die voor haar raam parkeert. “Ik dacht dat ik na mijn scheiding klaar was met het gezeur, maar deze buurvrouw is nog erger dan mijn ex!” Het is duidelijk dat de maat vol is voor deze klant. Ik vraag hem waarmee ik kan helpen. 

Schade en bewijs

Hij antwoordt ferm: “Ik wil het haar betaald zetten!” Door de nieuwe aanbouw bij het huis van de buurvrouw zijn er forse scheuren ontstaan in de muren van zijn woning. “Mijn huis is nu stukken minder waard, ik wil een schadevergoeding.” Tja, dat is natuurlijk ook vervelend. Als er inderdaad schade is ontstaan als gevolg van de verbouwing dan moet de buurvrouw deze schade vergoeden. Maar daarvoor moet deze meneer op zijn beurt bewijs hebben. Helaas heeft hij geen vooropname rapport laten opmaken door een bouwkundige om de toestand vóór de verbouwing te laten vastleggen. Wat kan hij nog doen?

Om te beginnen adviseer ik hem om de buurvrouw aansprakelijk te stellen. Ik geef hem een voorbeeldbrief die hij zelf kan aanpassen aan zijn situatie. Eventueel kan hij een expert inschakelen, die kan vaststellen of de schade inderdaad het gevolg is van de verbouwing. Maar dat is niet goedkoop en misschien wel duurder dan de schade. De beste en meest goedkope oplossing is natuurlijk een goed gesprek met de buurvrouw, met of zonder mediator.

Kosten, baten

“Wat een gedoe”, zucht hij. Enigszins besmuikt verklaart hij dat de scheuren eigenlijk niet zo heel groot zijn. En zijn schoonzoon is erg handig en kan de scheurtjes repareren. Ik adviseer om de kosten en baten inderdaad nog eens goed tegen elkaar af te wegen. Meneer knikt, staat op en geeft me een hand. Van het Juridisch Loket gaat hij terug naar huis waar hem vandaag hopelijk geen gedoe en gezeur meer wacht.

 

Geschreven door Inge Ketelaars van het Juridisch Loket.