Het proces bij een voorgeleiding

In aflevering 6 van De Rechtbank zijn we getuige van een voorgeleiding. Een verdachte van winkeldiefstal moet voor de rechter-commissaris (RC) verschijnen. De RC kan beslissen of de verdachte langer vast kan worden gehouden (bijvoorbeeld omdat hij bang is dat de verdachte weer een strafbaar feit pleegt), of dat hij op vrije voeten kan worden gesteld in afwachting van het strafproces.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Aanhouden voor verhoor
De politie kan u aanhouden en verhoren als u verdacht wordt van een strafbaar feit. De politie mag u maximaal zes uur vasthouden voor verhoor. Als meer dan zes uur nodig is om u te verhoren, dan kan de officier van justitie bepalen dat u langer mag worden vastgehouden. Dit heet ‘in verzekering stellen’. De inverzekeringstelling duurt in eerste instantie maximaal drie dagen.

Voorgeleiding is een toetsing
De wet schrijft voor dat wanneer iemand drie dagen en 15 uur vast zit, er een rechterlijke toetsing moet plaatsvinden. In een voorgeleiding toetst deze rechter (de rechter-commissaris) of u terecht door de officier van justitie in verzekering bent gesteld en of aan alle regels voldaan is. De voorgeleiding vindt plaats op het zogenaamde kabinet van de rechter-commissaris. Dit is het kantoor van de rechter-commissaris in de rechtbank.

Voorlopige hechtenis
De officier van justitie vraagt (in vaktaal: vordert) aan de rechter-commissaris of u nog langer mag worden vastgehouden (in vaktaal: of u in bewaring mag worden gesteld). Als de rechter-commissaris het verzoek van de officier van justitie opvolgt, dan kan hij u voor maximaal 14 dagen in voorlopige hechtenis nemen.

Schorsing
De RC kan ook anders beslissen en u op vrije voeten stellen (schorsen van bewaring), zoals gebeurt in aflevering 6 van De Rechtbank. Daarmee is de verdachte niet vrijgesproken waarvan hij verdacht wordt. Wel kan hij in vrijheid zijn proces afwachten.

In het geval van de verdachte uit de aflevering van De Rechtbank is de RC van mening dat het belangrijk is voor de man om te kunnen blijven werken. Iets wat hij niet kan als hij langer vast zou moeten zitten.

 

Het NCRV-programma De Rechtbank wordt iedere dinsdag om 22.20 uur uitgezonden op Nederland 1.

Heeft u een vraag over de rechtspraak of een conflict met een juridische instantie? Stel uw vraag in het forum.
Bekijk ook andere zaken over conflicten met juridische instanties.