Jan Krol, strafrechter in De Rechtbank

Jan Krol, strafrechter in De Rechtbank

getrouwd, 3 kinderen, 4 kleinkinderen
64 jaar
rechter sinds 1995

Verslag van de chatsessie met rechter Jan Krol na de zevende uitzending van De Rechtbank (2013).
 
"Bij de personeelsuitgang ga ik krom staan en laat ik alle ellende van die dag van mijn rug glijden."

Op de HBS behoorde Jan Krol tot de categorie ‘langzame leerlingen’. Tijdens de vijfjarige militaire dienstperiode die volgt, maakt hij de opgelopen vertraging goed met een studie rechten in de avonduren. Hij gaat in Zwolle publiek & privaatrecht onderwijzen op de MEAO, gecombineerd met een parttime baan als advocaat. Na vier jaar is het tijd om definitief een keus te maken. Krol solliciteert op een baan als Officier van Justitie.
 
Wat hem trekt aan het strafrecht is de intensieve omgang met mensen. “Je komt heel dicht bij mensen. Heel dicht bij hun problematiek. Waarom komt iemand tot zijn daad? Dat is interessant. En heel soms kun je er ook nog een klein beetje begrip voor opbrengen.”

Cynisch wordt Krol niet van het strafrecht. “Daar heb ik gelukkig geen last van. Maar het is wel verweven met hoe je in het leven staat. Sommige zaken komen dichtbij. Als je kinderen hebt die deelnemen aan het uitgaansleven, dan maak je je daar als ouder automatisch zorgen over. Op zitting zie ik regelmatig hoe dingen uit de hand kunnen lopen onder invloed van drank en drugs. Ik heb mijn kinderen daar destijds wel op aangesproken. En ja, daar hadden ze wel begrip voor.”
 
Een zaak waarbij een kind van tien werd doodgereden, staat hem nog helder voor de geest. “Een jongetje gaat een stukje lopen en wacht keurig voor het stoplicht. Als het groen wordt, steekt hij over. Op hetzelfde moment rijdt een vrachtwagen hem aan. Dat zijn drama’s in de zittingszaal. Niet alleen voor de naasten van het slachtoffer, maar ook voor de verdachte. Niemand rijdt met opzet een kind dood.”
 
Zaken mee naar huis nemen doet Jan Krol niet. “Als ik aan het eind van de dag de personeelsuitgang neem, dan ga ik krom staan en laat ik alles van me afglijden. Natuurlijk toon je als rechter, als dat nodig is, betrokkenheid bij een zaak, maar je moet ook professioneel afstand kunnen houden.”

» Ga naar alle rechters
» Lees meer over het programma De Rechtbank