Nicolle Kranenbroek, strafrechter in De Rechtbank

Nicolle Kranenbroek

alleenstaand, moeder van twee kinderen
48 jaar
rechter sinds 2002 
Verslag van de chatsessie met rechter Nicolle Kranenbroek na de derde uitzending van De Rechtbank (2013)

"Ik ben altijd benieuwd naar het verhaal achter het dossier. Naar de betrokken persoon die voor je staat."

Nicolle Kranenbroek is rechter sinds 2002. Daarvoor was ze werkzaam als jurist bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw en vervolgens als advocate. Haar werk als strafrechter fascineert haar in grote mate. "Het is zeer afwisselend werk, je hebt veel zittingen en je ziet mensen in alle soorten en maten aan je voorbij trekken." 

Ze schetst zichzelf als een van nature nieuwsgierig mens: "Iedereen die voorbij komt, heeft een ander verhaal en een andere achtergrond." Ze vraagt zich vaak af hoe het komt dat iemand voor de rechter verschijnt. "En waar zijn mensen allemaal toe in staat?" Het blijft Nicolle ook na jaren nog steeds verbijsteren. De zaken die het meest bijblijven zijn voor haar de zaken waarin kinderen het slachtoffer zijn. Dus kinderporno, mishandeling of levensdelicten door ouders of verzorgers.

Kranenbroek: "Soms blijft zo’n zaak natuurlijk wel in je hoofd hangen, dat heeft dan vaak te maken met wat er op de zitting gebeurd is." Gelukkig lukt het haar in de meeste gevallen, net als veel andere collega’s, om het werk niet mee naar huis te nemen.

» Ga naar alle rechters
» Lees meer over het programma De Rechtbank