Blog

Niet huilen, maar ruilen

Woningruil

Dirk-Jan woont al 25 jaar in een huurwoning van de woningbouwstichting. Het is een mooi huis. Vier slaapkamers. Grote tuin op het zuiden. Hij heeft er altijd prettig gewoond. Twee jaar geleden is hij gescheiden en vorig jaar is zijn jongste zoon het huis uitgegaan. Nu wil Dirk-Jan er weg. Verhuizen.

Sinds de echtscheiding lijkt de tuin wel een oerwoud. Net als het huis, dat veel te groot is voor Dirk-Jan. Hij is vanwege reumatische klachten tot weinig huishoudelijk werk meer in staat. Jonge gezinnen komen in de straat wonen, met spelende, schreeuwende kinderen. Die tijd heeft Dirk-Jan gehad, hij is nu erg gesteld op zijn rust.

Wachtlijst

Enigszins beschaamd kijkt hij me aan. "Wel vreemd toch? Heb je een mooi huis, wil je verhuizen naar een flat!" Ik haal mijn schouders op en zeg: "Zo vreemd is dat toch niet? Andere levensfase, andere wensen." Het probleem van Dirk-Jan is dat de wachtlijst voor een andere sociale huurwoning erg lang is. Hij staat net een half jaar ingeschreven, dat gaat nog jaren duren voordat hij bovenaan de lijst komt. Voor urgentie zijn de medische klachten (nog) niet erg genoeg. Particuliere huurwoningen zijn te duur en een koopwoning kan hij niet betalen. Daar zit je dan, gevangen in je woning. Een woning waar anderen, gezinnen in een kleine flat, om zitten te springen.

Een probleem dat ik wel vaker hoor de laatste tijd. De woningmarkt zit op slot, mensen zitten vastgeketend aan hun woning.

Woningruil

"Is woningruil misschien een oplossing?" opper ik. Woningruil kun je met de verhuurder regelen. Als beide verhuurders akkoord gaan, dan ontstaan twee nieuwe huurovereenkomsten. Dit kan een huurverhoging met zich meebrengen. Soms is een huisvestingsvergunning nodig. Hierover beslist de gemeente. In de woonplaats van Dirk-Jan is dat niet aan de orde.

Als de verhuurder niet akkoord gaat, leg je het voor aan de kantonrechter. De kantonrechter bekijkt of de huurder een zwaarwegend belang heeft. De medische klachten van Dirk-Jan kunnen voor de kantonrechter zeker een reden zijn om de woningruil goed te keuren.

Gedurende mijn verhaal zie ik Dirk-Jan langzaam opfleuren. Woningruil is zeker een optie. Het plaatsen van een bericht in het regionale krantje is een goed begin. Zijn zoon kan hem helpen met het zoeken naar een ruilpartner op het internet. Met een stevige handdruk bedankt Dirk-Jan mij voor het advies. Hij houdt me op de hoogte en als het gelukt is, stuurt hij zeker een kaart met zijn nieuwe adres!

Geschreven door Inge Ketelaars van het Juridisch Loket.

Gerelateerde artikelen

  • Blog

    De woningverhuurder wil de borg niet terugbetalen, wat nu?

  • Blog

    Mijn huisbaas voert geen reparaties uit

  • Blog

    Oost west, thuis best