Nieuwe serie De Rechtbank bij de NCRV

De Rechtbank toont een zeer gevarieerde hoeveelheid aan zaken uit werkelijk alle denkbare rechtsgebieden.

Bekijk hier de afleveringen
Beoordeel hier een zaak uit de volgende uitzending

Het gaat vooral om herkenbare, menselijke verhalen over alimentatie, mishandeling, geweldpleging, uitwijzing van asielzoekers, het ontzetten uit de ouderlijke macht en verkeersovertredingen. We zien dit seizoen vertrouwde gezichten terug, zoals rechter Jan Krol uit Utrecht. Daarnaast verschijnen er nieuwe sterren aan het firmament uit Amsterdam. We volgen de rechters aan het werk bij de zittingen en voelen op die manier mee met de dilemma’s en overwegingen die ten grondslag kunnen liggen aan de uitspraak.

De Rechtbank behandelt dit seizoen grote zaken die de landelijke pers hebben gehaald. Zoals de Utrechtse krakersrellen, waarbij krakers worden aangeklaagd vanwege het gebruik van buitenproportioneel geweld. Een andere zaak gaat over mishandeling. Bij het uitgaan deelt een charmante jongeman een kopstoot uit. Hij beroept zich op noodweer; hij was namelijk bang zelf als eerste geraakt te worden.

Ook is er in deze reeks plaats voor kleine ontroerende of grappige momenten zoals het natuur liefhebbend echtpaar op middelbare leeftijd dat kievitsnesten wil beschermen en door de plaatselijke bromsnor wordt beboet wegens het belopen van een pas ingezaaid veld. Of de bestuurder van een bootje die wordt geverbaliseerd vanwege het niet in rechte lijn oversteken van een drukke vaarroute. De sympathieke jongeman die ook nog eens zeilinstructeur blijkt te zijn, probeert met foto’s aan te tonen dat het niet zo is.

Net als in het vorige seizoen kunnen kijkers via eerstehulpbijrecht.nl eerst zelf een oordeel vellen over een zaak die in de uitzending behandeld wordt.

De Rechtbank is iedere dinsdag om 22.20 uur te zien op Nederland 1.

Volg De Rechtbank op Twitter.
Lees meer over de rechters uit De Rechtbank.