Blog

Online bedreigingen: oorzaak (deel 3)

Online bedreigingen

Dat online bedreigingen strafbaar en moeilijk te bewijzen zijn, las je in deel één en twee. Maar hoe zit het met de laagdrempeligheid van het online bedreigen? Speelt het gemak een rol in de ongrijpbaarheid van de internetaantijgingen?

De digitalisering van de maatschappij maakt het steeds eenvoudiger een bedreiging te uiten. “Een online bedreiging doe je in een paar tellen, dat is het gevaar. In een opwelling kan je iemand bereiken en de meest erge bedreigingen uiten. Dat is met een fysieke bedreiging heel anders. Stel je komt stomdronken thuis. Dan ga je niet meer naar iemand toe om hem te bedreigen. Terwijl een berichtje via Facebook zo verstuurd is”, legt advocaat Kikkert uit.

De politie heeft geen exacte cijfers, maar constateert een duidelijke groei van het aantal bedreigingen via internet. Izaks, woordvoerder van de politie Amsterdam: “De online misdaden groeien mee met de ontwikkelingen op digitaal gebied. Dus als het gebruik van Facebook, Twitter en Whatsapp toeneemt, dan zijn er automatisch ook meer aangiften voor bedreigingen die via die platformen hebben plaatsgevonden.”

Voorbarigheid
De laagdrempeligheid van online bedreigingen brengt een extra probleem met zich mee. Zo gebeurt het regelmatig dat mensen via het internet een onterechte hetze voeren tegen een verdachte. Kikkert illustreert: “Ik verdedigde laatst bijvoorbeeld de verdachte in een zedenzaak. Er was een anti-website gemaakt: www.(naamverdachte).nl. Met in koeienletters op de hoofdpagina: ‘Pas op! Dit is een pedofiel’. Hij is uiteindelijk vrijgesproken. Zo zie je dus hoe makkelijk het is om online iemand te bedreigen en besmeuren. Dat gaat heel snel. Onschuldige mensen worden soms onterecht aan een online-schandpaal genageld."

De veiligheid van iemand die online bedreigt speelt daarbij een rol. Vanachter je computer kun je anoniem opereren en loop je zelf weinig risico. Een ander aspect  het gemak waarmee je via internet een groot publiek kunt bereiken.

Onbedoeld bedreigen
Mensen zijn zich soms niet bewust van het wereldkundig maken van hun online teksten. “Ik zie vaak bedreigingen die min of meer per ongeluk worden gedaan. Bijvoorbeeld in een vriendengroep: Jan en Kees hebben ruzie. Jan uit in een Whatsapp-gesprek met vriend Anton een bedreiging aan het adres van Kees. Het is niet de bedoeling dat Kees dit te zien krijgt. Anton laat het toch lezen aan Kees, die op zijn beurt aangifte doet. Dat kan dan gewoon strafbaar zijn. Ik maak dit soort dingen mee en ik denk dat ook hierbij de laagdrempeligheid een rol speelt. Deze bedreigingen zouden offline minder snel gebeuren”, aldus Kikkert.

Preventie
De politie spoort online bedreigers op waar het kan, maar is niet bij machte om internetbedreigingen te stoppen. Wel probeert ze met voorlichtingen op basisscholen zoveel mogelijk te voorkomen. “De kernvraag is daarbij: wat kan wel en wat kan niet op sociale media? Op die manier hopen we een stukje bewustwording te creëren. Maar het is uiteindelijk niet onze taak  te voorkomen dat er vervelende dingen gebeuren via Twitter, Facebook of Whatsapp. Dat kan ook helemaal niet”, legt Izaks uit.

Slachtoffers
Franck Wagemakers, beleidsmedewerker bij Slachtofferhulp Nederland, kent de ernstige gevolgen van online bedreigingen: “Bij een bedreiging via het internet kan je er als slachtoffer niet van weglopen. Als zo’n bedreiging dan ook nog eens anoniem is, ervaren mensen dit als nóg ongrijpbaarder.” Slachtofferhulp Nederland heeft een handleiding opgesteld voor slachtoffers van bedreigingen.
 
Heb je een vraag over online bedreigingen? Stel ‘m op ons forum.

Gerelateerde artikelen

  • Blog

    Online bedreigingen: bewijsproblematiek (deel 2)

  • Blog

    Online bedreigingen: strafbaarheid (deel 1)

  • Blog

    Laster en smaad op het internet