Blog

Oost west, thuis best

Je huis is je thuis. Althans, dat zou het moeten zijn. Als je huis mankementen en onderhoudsgebreken vertoont, dan is je veilige thuishaven ineens een doorn in het oog.

Onderhoud

Wanneer je een huis huurt, ben je vaak afhankelijk van de verhuurder als het gaat om onderhoud. Stel, je huurt een woning waar de schimmel op de muren groeit vanwege lekkages en waar de wind door je huis waait door slechte isolatie. Wat kun je als huurder doen in een dergelijke situatie?
Ten eerste is het handig om te weten voor welk soort onderhoud je als huurder zelf verantwoordelijk bent. Dit is te vinden in het Besluit kleine herstellingen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het witten van binnenmuren en het plafond of het vervangen van een kraanleertje zijn voorbeelden van kleine herstellingen. 

Onwillige verhuurder

Als het gaat om problematische onderhoudsgebreken of groot onderhoud, dan is de verhuurder verantwoordelijk. Echter, niet alle verhuurders nemen deze verantwoordelijkheid en laten ze de gebreken voor wat het is. Wanneer je als huurder te maken hebt met een onwillige verhuurder, dan probeer je eerst om er samen uit te komen. Als dit niet lukt, dan schrijf je een aangetekende brief met daarin alle klachten opgesomd. Stel hier bij een termijn waarbinnen de klachten verholpen moeten worden.

Huurcommissie

Als de aangetekende brief niet leidt tot een oplossing, dan biedt de Huurcommissie vaak uitkomst. De Huurcommissie is een onafhankelijke organisatie voor huurders en verhuurders. De Huurcommissie doet uitspraak in een geschil over onderhoud, huurprijs en servicekosten van huurwoningen. Deze uitspraak is bindend. De Huurcommissie kan bijvoorbeeld bij onderhoudsgebreken een huurverlaging uitspreken, totdat de onderhoudsgebreken zijn verholpen. De Huurcommissie kan een mooi instrument zijn om de onwillige verhuurder te bewegen zijn  verantwoordelijkheid te nemen, zodat uw huis weer uw thuis wordt. Want zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens…

Meer weten?
Lees meer over de rechten en plichten van (ver)huurders op de website van het Juridisch Loket.

Geschreven door Femke Vroon van het Juridisch Loket.

Gerelateerde artikelen

 • Blog

  De woningverhuurder wil de borg niet terugbetalen, wat nu?

 • Blog

  Mijn huisbaas voert geen reparaties uit

 • Woningruil
  Blog

  Niet huilen, maar ruilen