Pieter van Riemsdijk, politierechter in De Rechtbank

Pieter van Riemsdijk, rechter-commissaris in De Rechtbank

getrouwd, 3 kinderen
rechter sinds 1999

Verslag van de chatsessie met rechter Pieter van Riemsdijk na de vijfde uitzending van De Rechtbank (2013)
 
"Mijn blik op de samenleving is wel anders geworden, als strafrechter zie je waartoe mensen allemaal in staat zijn."

“Het voorrecht om in onafhankelijkheid, naar eer en geweten en met kennis van samenleving en recht de beslissing te nemen die zoveel mogelijk recht doet aan de belangen van slachtoffers, samenleving en verdachten.” Voor politierechter Pieter van Riemsdijk is dit het mooiste aan zijn vak. En dat telkens zoeken naar evenwicht, maakt het tevens moeilijk. Hij noemt als voorbeeld het plaatsen van afluisterapparatuur in een woning. “Bij zo'n beslissing kan de persoonlijke levenssfeer van een onschuldige buitenstaander enorm worden geschonden. Ik moet dagelijks beslissen of de ernst van het feit en de noodzaak van dit onderzoek daartegen opweegt.”

Zijn blik op de samenleving is wel anders geworden. Als strafrechter ziet hij dagelijks waartoe mensen in staat zijn, strafrechtelijk althans. En wat ze elkaar aan kunnen doen.

Een zaak die hem helder voor de geest staat is een ontvoering van een jongen die uiteindelijk bleek te zijn vermoord. “De zaak begon in de ochtend met het toestemming geven voor het afluisteren van telefoons. Er waren verdachten geobserveerd , en men had vermoedens waar de jongen zou kunnen verblijven. Samen met de politie hebben we op verschillende plaatsen huiszoekingen verricht, in de hoop de ontvoerde jongen te vinden. De volgende ochtend werd het levenloze lichaam van de jongen langs een snelweg aangetroffen. Hij was doodgeschoten. Een dag later werd de vermoedelijke dader aan mij voorgeleid. Een hele jonge kerel. De combinatie van het hopen te vinden van iemand, het aantreffen van een levenloos lichaam, en het feit dat zowel verdachte als slachtoffer - op het eerste oog - gewone jongens waren, maakt dat die zaak me goed is bijgebleven”.

» Ga naar alle rechters
» Lees meer over het programma De Rechtbank