Blog

Pinpas en ander plastic

In mijn werk bij het Juridisch Loket krijg ik de meest uiteenlopende vragen. Van ontslag tot echtscheiding, van loonbeslag tot parkeerboetes. Wat mij altijd raakt, is de helaas regelmatig voorkomende onrechtvaardigheid in de maatschappij in de breedste zin van het woord.

Privacygevoelige gegevens

Frauderen met persoonsgegevens is een van de dingen dat niet rijmt met mijn rechtvaardigheidsgevoel. Bij het verlies van een portemonnee kunnen zich meer problemen voordoen dan dat men doorgaans denkt. In uw portemonnee zitten meer privacygevoelige gegevens dan in de gemiddelde vrouwenhandtas. Naast uw pinpas bewaart u er vaak ook uw rijbewijs of legitimatie. Op uw rijbewijs of legitimatie staan uw persoonsgegevens en op uw bankpas staat het nummer van uw bankrekening.

Fraude

Geef een internetcrimineel persoonsgegevens en een bankrekeningnummer en hij gaat ermee aan de slag. Als de crimineel beschikt over een naam en een geboortedatum, kan hij gemakkelijk via internet een bestelling doen. Het bestelde product, bijvoorbeeld de nieuwste mp3-speler, wordt bezorgd op het opgegeven adres. De crimineel is een mp3 speler rijker maar u betaalt de rekening. Dit is natuurlijk niet eerlijk, maar wel werkelijkheid.

Bewijzen

U kunt het afgeschreven bedrag aan het bedrijf terugvragen. Echter dit lijkt vaak makkelijker dan dat het is. Uw naam staat immers op de bestelling. Voor zover het bedrijf weet, heeft u zelf de bestelling gedaan. Het bedrijf zal u verzoeken om te bewijzen dat u de bestelling niet heeft gedaan.

Hoe toont u nu aan dat u slachtoffer bent van fraude? Bij verlies of diefstal van een portemonnee, rijbewijs of legitimatiebewijs is het beslist aanbevolen om aangifte te doen bij de politie. U krijgt dan een proces-verbaal. Dit is al een eerste stap in de goede richting bij een eventuele fraudezaak. Ook als er daadwerkelijk fraude gepleegd is, dient u hiervan aangifte te doen.

Voorzorgsmaatregelen

Gelukkig wordt fraude via internet steeds moeilijker, doordat bedrijven bijvoorbeeld alleen betalingen accepteren via iDeal, of andere voorzorgsmaatregelen nemen. Helaas geldt dit niet voor alle bedrijven. Bovendien worden internetcriminelen steeds slimmer.Past u daarom goed op uw pinpas en andere privacygevoelige gegevens. Voorkomen is beter dan genezen!

Lees meer over pinpasfraude op de website van het Juridisch Loket.

Geschreven door Femke Vroon van het Juridisch Loket.