Blog

Puberpech!

Puber met telefoon

Vrijdagochtend, 09.00 uur, mijn eerste spreekuurcontact vandaag. "Puberteit. Net 13 jaar en dan begint de ellende." Hiermee start mevrouw Dekkers haar verhaal. Dit is niet de eerste keer dat ik mevrouw Dekkers, "zeg maar Lia", spreek. Lia is een alleenstaande moeder met twee leuke dochters. Deze actie van de jongste van net 13 vindt moeder minder leuk.

Dure aankoop

"Wat is er gebeurd?" vraag ik belangstellend. Lia barst los. "Er gebeurt van alles, maar mijn vraag aan het Juridisch Loket gaat over een iPhone. Ken je zo'n ding?" Ik knik. Met frustratie in haar stem vertelt ze hoe haar dochter vorige week thuiskwam. Helemaal opgetogen: ze had een iPhone gekocht! Al haar vriendinnen hebben er één, en zij nu ook. 500 euro heeft ze ervoor betaald, contant. Haar spaargeld is nu op. “Het ergste is nog dat ze wist dat ik en haar vader dit niet goed zouden vinden. Ze heeft een half jaar geleden een spiksplinternieuwe mobiele telefoon voor haar verjaardag gekregen.” Volgens de aankoopbon kan ruilen wel, maar retourneren niet. Of toch?

Buitengerechtelijke verklaring

Zeker wel! Lia kan, als wettelijk vertegenwoordiger van haar dochter, de koop ongedaan maken. Dit kan ze doen door het opstellen van een buitengerechtelijke verklaring. In zo'n verklaring staat dat de rechtshandeling vernietigd is. Zowel Lia als de verkoper moet de verklaring ondertekenen. De iPhone gaat terug naar de winkel en bankrekening van dochterlief is weer gevuld.

Als de verkoper niet wil meewerken, kan Lia de kantonrechter vragen de koop ongedaan te maken. Dit lukt niet bij alle aankopen of overeenkomsten. Een beginnende puber van 13 mag natuurlijk wel zelf een bioscoopkaartje of een DVD kopen.

Lia gaat nog diezelfde middag terug naar de winkel. Gelukkig is de verkoper na de uitleg van Lia bereid de buitengerechtelijke verklaring te ondertekenen. Goed voor Lia, maar pech voor de puber!

Geschreven door Inge Ketelaars van het Juridisch Loket.

Gerelateerde artikelen

  • Blog

    Kopen via internet, is dat wel veilig?

  • Blog

    Webshop(pen): de kortste weg of een omweg?