Rechter kan niet zomaar uitgaan van hennepplantage

Verslag van de chatsessie met rechter Rick Verschoof na de eerste uitzending van De Rechtbank (2013). 

In de eerste uitzending van een vers seizoen ‘De Rechtbank’ kreeg civiele rechter Rick Verschoof de zaak van meneer Huf voor zijn kiezen. Die wilde namelijk graag in de schuldsanering (WSNP). Na de uitzending kregen kijkers de bijzondere mogelijkheid om de rechter via de chat vragen te stellen over deze zaak. Ook over social media, griffierechten en natuurlijk het werk van Verschoof kwamen de nodige vragen voorbij.

In de zaak die rechter Rick Verschoof in de eerste uitzending behandelt, is meneer Huf na een conflict met zijn werkgever ontslagen. Omdat het UWV hem in de periode daarna geen uitkering verstrekte, bouwde Huf een flinke schuld op. Die schuld liep door onverklaarbaar hoge energielasten nog een stuk verder op. 

Hoge energielasten 
Dat laatste ontging ook de rechter niet. “Hoe kan dat nou?”, vroeg ik me in dit dossier af. Het verzoek dat Verschoof moest beoordelen ging daar echter niet over. “Het ging alleen over toelating tot de schuldsaneringsregeling.” De rechtbank onderzoekt  zo’n hoge energierekening dus niet zelf. “Wij spelen geen onderzoeker en gaan dus niet bellen met derden. Ik kon niet vaststellen of er een addertje onder het gras zat, de bewindvoerder in de schuldsanering kan dat wel.”

Een wietplantage in huis?
Even legde Verschoof de link met een mogelijke hennepplantage in het huis van Huf. “Maar dat kunnen we niet klakkeloos aannemen.  Als het toch zo blijkt zijn”, waarschuwt hij, “dan zal de regeling meteen beëindigd kunnen worden. Dan zit hij zonder schone lei, dus met al z’n schulden en met een verbod de komende tien jaar opnieuw in de regeling te komen.” 

In de schuldsanering (WSNP) 
De wet schuldsanering natuurlijk personen (WSNP) is er niet zomaar voor iedereen die een beetje rood staat: “Om in de WSNP te komen moet een schuldenaar bij de totstandkoming van zijn schulden niet verwijtbaar hebben gehandeld”, legt rechter Verschoof uit. Hij bedoelt dat een schuldenaar ‘te goeder trouw’ moet zijn geweest. “Dat staat zo in de wet.” Meneer Huf was dat volgens de Utrechtse rechter. 

Als een kijker aan hem vraagt wat dan wel een reden is om een WSNP-aanvraag af te wijzen, antwoordt de rechter dat onverantwoordelijk gedrag daarvan een goed voorbeeld is. Mensen die aantoonbaar onzorgvuldig met hun geld omgingen dus. Tijdens de crisis zag hij het aantal aanvragen voor de WSNP overigens gestaag toenemen. Dat is volgens Verschoof echter geen reden om de opzet van de regeling te veranderen. “Die voldoet en hoeft dus niet te worden aangepast.” 

Hoe word ik rechter? 
Rick Verschoof is al rechter sinds 1994, en rook daarvoor al even aan het ambt als rechter plaatsvervanger. “Rechter word je door een universitaire rechtenstudie te doen. Daarna doe je minstens drie (in de praktijk vaak tien) jaar juridische praktijkervaring op. Vervolgens kun je gaan solliciteren”, legt hij uit. “Daarna volgt ‘on the job’ nog een opleiding tot rechter die minstens een jaar duurt.” Ook geeft hij tips om de weg naar het beroep van rechter te vereenvoudigen: “Hard werken. En dat in een vak dat nuttig is voor het latere beroep van rechter. Bijvoorbeeld een beroep waarin juridische stukken moeten worden opgesteld. Dan leert iemand logisch redeneren en (daaraan voorafgaand) een zaak te analyseren.”

Verschoof als rechter
De reeks uitzendingen van De Rechtbank geeft volgens Verschoof een goed beeld van het dagelijkse werk in de rechtbank. “Hoewel sommige zaken natuurlijk veel groter en complexer zijn dan uitgezonden kan worden.” Voordat hij in het burgerrecht belandde, werkte Verschoof in het familierecht. “De aanpak van zaken verschilt per rechtsgebied, maar na een overstap went het weer snel.” 

Wel kost het bijhouden van het vak hem de nodige moeite. “Dat is geen sinecure. Uiteindelijk is het gewoon een kwestie van heel hard werken en goed in de structuur zitten, waardoor veel informatie meteen te plaatsen en te rubriceren is.” 

Invloed van social media 
“Ik vind het gebruik van social media gevaarlijk”, is Verschoof op dat gebied stellig. “Het kan effectief zijn, maar heeft ook iets van een volksgericht.” Hij is dus bang dat mensen zelf voor rechter gaan spelen en hekelt vooral het feit dat een verdachte meteen als dader wordt afgespiegeld. “Bedreigingen zijn geen uitzondering, om nog maar te zwijgen van ‘huisbezoekjes’. Als een dader veel last en schade heeft ondervonden van een dergelijke gang van zaken, is strafvermindering niet ondenkbaar.” 

Wilt u de uitzending terugzien? Bekijk ‘m hier! Lees hier meer over rechter Rick Verschoof. Ook kunt u alle vragen en antwoorden uit de chat nog eens nalezen.