Rinske Anna Sipkens, bestuursrechter in De Rechtbank

Rinske Anna Sipkens

gescheiden, vier kinderen    

"Zeker als ik de indruk heb dat ik een wederpartij daarmee niet overval, steek ik nog wel eens de helpende hand toe."

Na acht jaar advocatuur met specialisatie schadevergoeding en verzekeringsrecht, is zij rechter geworden. Met als rechtsgebied vreemdelingenrecht en algemeen bestuursrecht.

De moeilijkste zaken die je als rechter tegenkomt, zijn volgens Sipkens die waarin je 'mensen graag op de een of andere manier wat tegemoet zou willen komen omdat je van oordeel bent dat de toepasselijke regelgeving hen bijzonder hard treft, maar daar juridisch te weinig mogelijkheden voor hebt.' "Denk bijvoorbeeld aan particulieren of ondernemers met weinig financiële armslag die door een enkele onoplettendheid geconfronteerd worden met een torenhoge boete op grond van overtreding van de Wet Arbeid Vreemdelingen, of iemand met een krappe beurs die voor het eerst dom genoeg met te veel drank op gaat rijden en voor vierduizend euro moet meedoen aan het alcoholslotprogramma om te kunnen blijven rijden."

"Een ander voorbeeld: wat te doen als een advocaat niet aanvoert wat zou kunnen worden aangevoerd en wat tot een verblijfsvergunning zou kunnen leiden? Een vreemdeling is bij uitstek een rechtszoekende die sterk afhankelijk is van de kunde van zijn advocaat. Als de advocaat steken laat vallen, mag of kun je die als rechter oprapen en op tafel leggen? Zeker als ik de indruk heb dat ik een wederpartij daarmee niet overval, steek ik nog wel eens de helpende hand toe", aldus Sipkens.

» Ga naar alle rechters
» Lees meer over het programma De Rechtbank