Blog

Roddel en achterklap

Stel je voor dat je een discussie krijgt met je collega over een bepaald karwei. Je collega reageert overdreven boos en praat de rest van de week niet meer tegen je. De week erna merk je dat ook andere collega’s zich vreemd gedragen. Ze ontwijken je of doen kortaf. Dit voelt onprettig en je vraagt je af wat er aan de hand is.

Roddels

Navraag bij een van je collega’s wijst uit dat er sprake is van echte roddel en achterklap. Deze collega  vertelt dat hij ‘via via’ heeft gehoord, dat je kantoorartikelen hebt gestolen. Ook zou je gezegd hebben dat niemand binnen het bedrijf zijn werk goed doet. Verder weet hij dat je  een voorschot op je salaris hebt gevraagd voor het kopen van een nieuwe auto.

Nu klopt het wel dat je een voorschot hebt gevraagd, maar het is niet de bedoeling dat de hele werkvloer dit weet. Verder heb je nog nooit een kantoorartikel gestolen en ben je juist heel tevreden met je collega’s. Een vervelende werksituatie… Wat kun je er aan doen?

Smaad en laster

Roddel en achterklap kan in sommige gevallen juridisch worden uitgelegd als smaad en laster. Van smaad is sprake, als iemand opzettelijk de eer van een ander aantast door hem van een feit te beschuldigen met als enig doel dit feit bekend te maken. Van laster is sprake wanneer iemand een ander beschuldigt van een feit dat in strijd is met de waarheid.

Goed gesprek

Wanneer er sprake is van smaad en laster kan je aangifte doen bij de politie. Smaad en laster is echter vaak moeilijk te bewijzen, omdat je moet kunnen aantonen dat iemand de verhalen daadwerkelijk heeft verteld en wel met de intentie om je reputatie te beschadigen.

In het bovenstaande geval is het niet aan te raden om naar de politie te stappen. Vaak lost een goed gesprek al veel op. Met verzoening boek je in de regel sneller resultaat, dan met het oppakken van de strijdbijl. Roddel en achterklap in een juridisch jasje steken is dan ook niet altijd nodig.

Geschreven door Femke Vroon van het Juridisch Loket.