Blog

Trouwen of samenwonen?

Trouwen of samenwonen?

Meestal komen klanten bij het Juridisch Loket als ze een probleem hebben. Zeker na de zomervakantie is een veel voorkomende vraag: “Ik wil scheiden maar hoe pak ik dat aan, waar moet ik beginnen?” Soms willen mensen vooraf informatie om problemen in de toekomst te voorkomen.

Grote bezwaren

Zo kwam Monique op het spreekuur met de vraag: “Ik ben zwanger van ons eerste kindje. Iedereen zegt dat ik en mijn vriend nu beter kunnen trouwen, omdat dan alles makkelijk is geregeld”. Monique heeft echter grote bezwaren tegen het huwelijk. Haar ouders zijn gescheiden toen zij 14 was. Voor haar was dat een hele vervelende periode. Een echtscheiding kost niet alleen tijd aan ruzies en  rechtszaken maar kost ook veel geld.
Ik probeer Monique gerust te stellen door haar informatie te geven over de verschillen tussen trouwen en samenwonen.

Erkenning

Het belangrijkste voor Monique is op dit moment dat alles voor het kindje geregeld is. Hiervoor is het niet nodig om te trouwen. Haar vriend kan het kind erkennen. Dit kan al voordat het kind geboren is. Erkenning bij de ambtenaar van de burgerlijke stand is gratis. Erkenning van het kind kan ook bij de notaris, maar dat kost geld. Bij erkenning wordt de vriend van Monique de juridische vader en kunnen zij er voor kiezen dat het kind zijn achternaam krijgt. Door erkenning wordt het kind de erfgenaam van haar vriend en ontstaat voor hem de (kinder)alimentatieplicht.

Ouderlijk gezag

Als het kind is geboren, kunnen Monique en haar vriend het gezamenlijk ouderlijk gezag regelen. Daarvoor vullen de ouders samen een formulier in dat per post verzonden kan worden naar de kantonrechter. Gezag betekent dat de ouder(s) de wettelijk vertegenwoordiger is van het kind en de verantwoording draagt voor de opvoeding en verzorging.

Tevreden klant

Het lijkt erop dat voor het kind alles geregeld kan worden zonder dat Monique het huwelijksbootje hoeft te stappen. Mocht het ondanks goede voorbereiding toch mis gaan en Monique en haar vriend besluiten uit elkaar te gaan dan is het voordeel dat er in principe geen rechter aan te pas hoeft te komen. Als ik verder wil gaan met de eventuele nadelen, onderbreekt Monique mij. Opgelucht kijkt ze me aan, de handen op haar opbollend buikje. “Ik weet genoeg, voor dit ventje is alles geregeld!”

Ze neemt nog een stapel folders mee over kinderbijslag, kinderopvangtoeslag en ouderlijk gezag voordat ze met een grote glimlach vertrekt. De zon schijnt door het raam en ook ik glimlach. Tevreden klanten, altijd fijn!

Meer weten?
Lees meer informatie over echtscheidingsamenleving en alimentatie op de website van het Juridisch Loket.

Deze blog is geschreven door Inge Ketelaars. Zij werkt als juridisch medewerker bij de vestiging van het Juridisch Loket in Den Bosch. Naast het adviseren van klanten, schrijft zij columns voor ondermeer regionale kranten namens het Juridisch Loket. De inspiratie voor haar columns haalt zij uit de grote diversiteit aan verhalen van klanten die dagelijks contact zoeken met het Juridisch Loket.

Geschreven door Inge Ketelaars van het Juridisch Loket.