Blog

Vast contract op losse schroeven

Ans van der Linden werkt al elf jaar bij dezelfde werkgever. Ze werkt in een stomerij en bedient de klanten. Daarnaast doet ze de financiële administratie van de stomerij. Ook de stomerij voelt de gevolgen van de financiële crisis. De bankrekening kleurt rood en de betalingsherinneringen overspoelen de brievenbus.

Geen toekomst

Als haar werkgever Henk Schoone haar uitnodigt voor een gesprek, dan voelt ze de bui al hangen. Henk Schoone vertelt haar dat het erg slecht gaat met de stomerij. Hij kan haar hooguit nog een paar maanden salaris betalen, maar dat is uit privévermogen. Hij geeft aan dat hij haar arbeidscontract wil ontbinden, omdat hij geen toekomst meer ziet in het bedrijf.

Werkloos

Omdat Henk Schoone het goed wil regelen met Ans, biedt hij haar de keuze uit twee mogelijkheden. Hij kan bij het UWV Werkbedrijf een ontslagvergunning aanvragen. Als het UWV Werkbedrijf deze vergunning afgeeft, dan kan Henk Schoone met een verkorte opzegtermijn het arbeidscontract opzeggen. Ans kan dan een werkloosheidsuitkering aanvragen.
Naast de ontslagvergunning kan Ans ook kiezen voor een vaststellingsovereenkomst. Dit houdt in dat zij en Henk Schoone met wederzijds goedvinden het arbeidscontract beëindigen, dat de normale opzegtermijn wordt gehanteerd en dat aan Ans niets te wijten is. Tevens ontvangt Ans van haar werkgever een ontslagvergoeding.

Advies inwinnen

Ans vindt de keuze erg ingewikkeld. Zij heeft geen idee heeft wat voor haar het beste is. Zij belt dan ook met het UWV en het Juridisch Loket om informatie en advies in te winnen. Ans was er namelijk van overtuigd dat wanneer ze akkoord zou gaan met de vaststellingsovereenkomst, dat ze dan haar recht op een werkloosheidsuitkering (ww-uitkering) zou verspillen.

Van zowel het UWV alswel het Juridisch Loket hoort Ans dat je in sommige gevallen akkoord kunt gaan met een vaststellingsovereenkomst. Echter een vaststellingsovereenkomst dient wel aan een aantal juridische voorwaarden te voldoen. Zo mag de reden van de beëindiging niet te wijten zijn aan de werknemer, de werknemer mag niet ziek zijn en de afgesproken opzegtermijn moet in acht zijn genomen.

Nadat Ans informatie en advies heeft ingewonnen, besluit ze te kiezen voor de vaststellingsovereenkomst. Deze is financieel voordeliger voor haar en ze behoudt haar recht op een ww-uitkering. Ans had nooit gedacht dat haar vaste contract op lossen schroeven zou komen te staan. Ondanks de teleurstelling is ze in ieder geval opgelucht over de goede afhandeling van zaken met haar werkgever.

Meer weten?
Lees meer over ontslag op de website van het Juridisch Loket.

Geschreven door Femke Vroon van het Juridisch Loket.

Gerelateerde artikelen

 • Blog

  ‘Ik ben ontslagen! En nu?’

 • Blog

  Piercings, tatoeages of boerka’s: wat mag wel en niet op de werkvloer?

 • Verslapen en ontslagen
  Blog

  Verslapen en ontslagen