Blog

Verboden vakantieliefde

Verboden vakantieliefde

Het lijkt lang geleden dat het zomervakantie was. Inmiddels is iedereen weer aan het werk, de scholen zijn begonnen en de vakantieliefdes zijn voorbij. Dat laatste geldt niet voor het 16-jarige meisje dat nog net voor sluitingstijd het Juridisch Loket binnenloopt. 

Vakantieliefde

Haar vraag gaat over haar vakantievriendje, of eigenlijk vriend. Hij is namelijk al 24. Ze kijkt stralend en verliefd als ze vertelt over hun ontmoeting in Turkije. Gelukkig woont hij ook in Nederland en zien ze elkaar in ieder geval in de weekenden. 

Tenminste, dat dacht ze. Haar ouders zijn minder gelukkig met de situatie en de twee mogen elkaar niet meer ontmoeten. Ze vinden haar veel te jong. In ieder geval is de 'jongeman' te oud. “Pap heeft al contact gehad met een advocaat, dat is toch niet normaal?” roept ze boos.
 
Ik leef met haar mee, een echte domper op het prille geluk. Ik stel haar gerust en bespreek een recente uitspraak van de Rechtbank Overijssel met haar. Dat is een vergelijkbare situatie: een meisje van 17 jaar heeft een relatie met een man van 32.  In deze zaak vragen de ouders een contactverbod aan de rechter.

Kwetsbaar

De rechter geeft in zijn uitspraak aan, dat er geen algemene regel bestaat die volwassen mannen verbiedt om contact te hebben met minderjarige meisjes. De ouders van het meisje vinden hun dochter kwetsbaar, maar onderbouwen dit vervolgens niet. De rechter vindt dit een kwestie die de ouders met hun dochter moeten bespreken. In deze omstandigheden is het nog te vroeg om een contactverbod aan de rechter vragen. Ook de Hoge Raad vindt dat ouders rekening moeten houden met de mening van hun kind naarmate de persoonlijkheid zich ontwikkelt en de behoefte aan zelfstandigheid toeneemt. 

Daar is de bijna 17-jarige het roerend mee eens. Ik print beide uitspraken uit en geef ze aan haar mee. Ik hoop dat het haar helpt in het gesprek dat ze hierover met haar ouders wil voeren. Beter praten dan procederen

Geschreven door Inge Ketelaars van het Juridisch Loket.

Gerelateerde artikelen

  • Blog

    Wet Hervorming Kindregelingen: wat betekent dat voor gescheiden ouders?