Blog

Veroordeeld door vertrouwen

Wetboek

Vaak kan het Juridisch Loket klanten de beste weg naar hun recht wijzen. Soms kan een klant niet meer geholpen worden, maar kunnen anderen wel leren van zijn verhaal.

Meneer Dijkstra is zo'n klant. Grote man, grijze regenjas en altijd een mooie zwarte vlinderstrik. Regelmatig komt hij binnen, vaak op vrijdagmiddag.

Veroordeling

Meneer Dijkstra is 25 jaar geleden ten onrechte, "veroordeeld", tenminste zo noemt hij het. Veroordeeld door de kantonrechter. Niet in een strafzaak maar nog steeds voelt het na al die jaren wél als een straf. Hij had indertijd geld geleend aan zijn nicht, drieduizend gulden. Hij had ooit een kleine erfenis gekregen en wilde haar helpen omdat ze in scheiding lag.

Geen bewijs

In goed vertrouwen leende hij haar het bedrag . De nicht kon zo haar nieuwe huis inrichten. Ze zou hem terugbetalen zodra haar oude huis verkocht was. Ondanks vele verzoeken en aangetekende brieven liet de nicht echter niets meer van zich horen. Uiteindelijk is Meneer Dijkstra naar de kantonrechter gestapt. Bij gebrek aan bewijs heeft hij toen de zaak verloren. De lening stond niet op papier, er waren geen getuigen en vanwege contante betaling ook geen betaalbewijzen.

Op zoek naar gerechtigheid

Nog steeds kan meneer Dijkstra niet geloven dat dit gebeurd is. Jaren terug heb ik samen met hem de uitspraak bekeken, maar helaas kon meneer Dijkstra er juridisch niets meer tegen doen. Bijna wekelijks denkt hij hier nog over na en gaat hij maar weer eens langs bij het Juridisch Loket. Hij wil dan minstens een advocaat, maar zeker opnieuw naar de rechter. Soms wil hij een brief schrijven naar de koningin. Ook bij de openbare bibliotheek is hij vaste klant. Hij kamt het hele burgerlijk wetboek uit op zoek naar gerechtigheid. Acceptatie blijft moeilijk voor meneer Dijkstra.

Ik kan voor meneer Dijkstra niets betekenen, maar ik kan u vanuit het Juridisch Loket het advies meegeven om een lening altijd op papier te zetten, ook bij familie. Met handtekeningen, datum en bedrag (ook in letters, zodat er geen nulletje bijgezet kan worden). Een derde handtekening van een extra getuige kan ook geen kwaad. De meeste zekerheid geeft een document bij de notaris.

Vertrouwen is mooi. Zekerheid is in sommige situaties nog mooier.

Geschreven door Inge Ketelaars van het Juridisch Loket.