Blog

Verslapen en ontslagen

Verslapen en ontslagen

Maandagochtend 9.00 uur, mijn spreekuur begint. De eerste klant van deze ochtend laat op zich wachten en loopt pas na een kwartier het Juridisch Loket binnen. Mijnheer verschijnt met een warrige haardos. Vermoeid gaat hij op de stoel tegenover me zitten. “Sorry, verslapen”, zegt hij. Hij vertelt dat hij op staande voet ontslagen is. Hij geeft aarzelend toe dat hij zich ook hier verslapen heeft.

Zijn werkgever heeft hem drie keer gewaarschuwd, omdat hij te laat was. De vierde keer dat hij zich versliep, was de bekende druppel en werd hij op staande voet ontslagen. “Tja, dat ziet er niet zo goed uit” zeg ik. Mijnheer werkt nog niet zo lang voor deze werkgever, ongeveer acht maanden. Op mijn vraag waarom hij zich zo vaak verslaapt, antwoordt hij: “Vanwege hoge schulden heb ik op dit moment twee banen. Ik probeer zoveel mogelijk schulden af te betalen, maar ik word er wel doodmoe van!”

Ontslag op staande voet mag niet zomaar gegeven worden. Er moet een dringende reden voor het ontslag zijn. Duidelijke voorbeelden zijn diefstal, mishandeling en belediging. Een keer verslapen is geen dringende reden. Als het vaker gebeurt én als de werkgever (schriftelijk) waarschuwingen heeft gegeven, kan te laat komen op een gegeven moment wel een dringende reden zijn voor ontslag op staande voet. Bij de beoordeling van de dringende reden kan de rechter kijken naar de omstandigheden. Bijvoorbeeld hoe lang iemand al in dienst is en de manier waarop hij de functie vervult. De werknemer kan ook een beroep doen op persoonlijke omstandigheden.

Ik adviseer mijnheer om snel contact met zijn werkgever op te nemen en zijn privé omstandigheden te bespreken. Misschien heeft de werkgever begrip voor zijn situatie en is hij bereid het ontslag op staande voet terug te draaien.

Met een diepe zucht staat mijn vermoeide klant op: “Als het niet lukt om het ontslag op staande voet terug te draaien dan zal ik me in ieder geval een stuk fitter gaan voelen. Elk nadeel heb zijn voordeel”.
“Sterkte” zeg ik, als ik hem een hand geef. Ik hoop echt dat het goed komt. Twee banen nemen om je schulden af te lossen, dat verdient respect!

Geschreven door Inge Ketelaars van het Juridisch Loket.

Gerelateerde artikelen

 • Blog

  ‘Ik ben ontslagen! En nu?’

 • Blog

  Piercings, tatoeages of boerka’s: wat mag wel en niet op de werkvloer?

 • Feestneuzen en vakantie
  Blog

  Feestneuzen en vakantie