Blog

Vier de jaargetijden!

Blog Inge Ketelaars

Als jurist help ik mensen met de meest uiteenlopende juridische vragen. Iedere dag is weer anders en dat maakt mijn werk heel afwisselend. Zo zorgen de seizoenen er voor dat onze klanten telkens weer andere vragen hebben. In het najaar zijn vallende bladeren veelal onderwerp van gesprek. 
Hartje winter willen mensen weten of ze verplicht zijn hun stoep sneeuwvrij te houden. In het voorjaar stijgt het aantal vragen over schuttingen en burengeschillen. 

Behaaglijk

Tijdens deze mooie, warme zomer was een veel gehoorde vraag: “hoe warm mag het op de werkplek zijn?” Een vraag waar geen pasklaar antwoord op te geven is. De Arbo wetgeving spreekt van “een behaaglijke temperatuur in relatie tot de te verrichten arbeid”. Wat is behaaglijk? Een hoogzwangere medewerker heeft daar een hele andere mening over dan onze Surinaamse collega die sinds vorig jaar in ons koude kikkerlandje woont en werkt. De achter het bureau zittende collega zet de verwarming steevast een graatje hoger dan de mevrouw die druk in de weer is met schoonmaken. Om enig houvast te hebben, mag de werkgever bij minder dan 20% klagende collega’s aannemen dat het klimaat behaaglijk is. 

Siësta

Regelruimte op de werkvloer wordt vaak als positief ervaren. Kan er een raampje open? Is een ventilator een oplossing voor warmbloedige collega’s en mag de hoogzwangere collega misschien tijdelijk het bureau naast de airco gebruiken? Kunnen we de werktijden aanpassen of verkorten? Een siësta tussen de middag gaat wellicht te ver. Maar waarom eigenlijk niet bij 35+ temperaturen? 
Als werknemer mag je altijd originele en praktische oplossingen en voorstellen aandragen. Een goed werkgever moet aan redelijke wensen van werknemers tegemoet komen als er sprake is van overlast door de warmte of kou. 

 

Geschreven door Inge Ketelaars van het Juridisch Loket.

Gerelateerde artikelen

 • Blog

  ‘Ik ben ontslagen! En nu?’

 • Blog

  Piercings, tatoeages of boerka’s: wat mag wel en niet op de werkvloer?

 • Verslapen en ontslagen
  Blog

  Verslapen en ontslagen