Vivienne van Amstel, bestuursrechter in De Rechtbank

Vivienne van Amstel, bestuursrechter in De Rechtbank

getrouwd, 47 jaar
rechter sinds 2000

 
‘Soms kunnen een paar zandkorrels op een handdoek een heel mensenleven vernietigen!’
 
Tijdens haar rechtenstudie staat bij Vivienne van Amstel een ding vast: ze wordt geen rechter. “Want stel je voor dat je een fout maakt en de verkeerde beslissing neemt.” Sinds 10 jaar is ze niet meer bang voor die verantwoordelijkheid, en schept ze er juist bijzonder veel plezier in om de werkelijkheid en het juridische samen te brengen. Want dat is - volgens Vivienne - de essentie van wat je als rechter doet.
 
“Ik vind het belangrijk dat er rechtspraak is waar mensen gehoord kunnen worden. In de rechtspraak zie je het leven voorbij komen. Wat dat betreft werkt het heel verslavend. Ik heb ook wel eens gedacht, ik zou een winkel met leuke serviezen willen beginnen. Maar de rechtspraak raakt waar het in de kern om gaat, het hebben van een gelijke samenleving.“
 
Voor ze aan bestuursrecht begon, is Vivienne eerst jaren strafrechter. Een periode waarin ze heel veel ellende voorbij heeft zien komen. “Het leven is heel grillig. In een paar seconden kan het leven van iemand, en van heel veel anderen, totaal verwoest zijn. Daar ben ik me heel erg van bewust. Zo zat ik ooit tegenover een verdachte die op iemands rug was gesprongen. Het slachtoffer was blijvend invalide geraakt. De ruzie ging over zandkorrels op een handdoek, veroorzaakt door de hond van de verdachte. Een uit de hand gelopen ruzie, die voor alle partijen eindigt in een drama. Als rechter moet je dan wel beslissen hoe je daar mee omgaat. Dat maakt het een zwaar vak.”

» Ga naar alle rechters
» Lees meer over het programma De Rechtbank