Blog

Warme Winter?

Warme Winter?

De winter lijkt er maar niet van te komen dit jaar. Terwijl ik de verwarming in mijn spreekkamer wat lager draai bekijk ik de lijst met klanten voor mijn spreekuur. De ochtend vliegt voorbij en voor ik het weet is daar alweer de laatste klant. Er komt een jonge vrouw binnen met in de kinderwagen een pasgeboren baby.

Ze heeft een plastic tas met een hele stapel enveloppen bij zich. Sommige enveloppen zijn open maar de meesten zijn nog dicht. Angstig schuift ze de enveloppen naar mij toe: “Ik durf ze niet open te maken, doet u dat maar!” Daarna begint ze met haar verhaal. “Omdat het niet goed met me ging na de bevalling heb ik een hele poos mijn rekeningen niet betaald. Ik ben zo bang dat er een brief bijzit van mijn energieleverancier en dat ze ons binnenkort gaan afsluiten”. Bezorgd kijkt ze naar haar baby die zachtjes begint te huilen. Terwijl moeder de baby troost begin ik met het openen van de enveloppen. Nadat ik alles op volgorde heb gelegd, zie ik dat er inderdaad een aankondiging bij zit om op korte termijn gas en elektriciteit af te sluiten. Er liggen ook minimaal twee betalingsherinneringen en een laatste waarschuwing van de netbeheerder. Er zijn ook rekeningen en aanmaningen van andere schuldeisers.

 “Goed dat je gekomen bent. Je moet nu snel in actie komen”. Ik vertel haar dat de mogelijkheid tot afsluiten van elektriciteit en gas in de winterperiode, 1 oktober tot 1 april, beperkt is. Er mag dus niet altijd worden afgesloten. Is er sprake van een betalingsachterstand dan kan afsluiting worden voorkomen door het aanvragen van schuldhulpverlening en/of het afgeven van een medische verklaring waarin staat dat afsluiting zeer ernstige gezondheidsrisico’s voor de bewoners tot gevolg heeft.

Gelet op de stapel rekeningen en aanmaningen lijkt schuldhulpverlening voor deze mevrouw een goede oplossing. Ze geeft aan dat een verklaring van haar psychiater geen probleem is. Dat gaat ze direct vanmiddag regelen.

Als ze de deur uitloopt is haar baby weer rustig. Op weg naar warm huis gelukkig!

Geschreven door Inge Ketelaars van het Juridisch Loket.

Gerelateerde artikelen