Wat houdt een stadionverbod in?

In aflevering 7 van De Rechtbank horen we dat een verdachte een stadionverbod van 12 jaar heeft gekregen, opgelegd door de KNVB. Later in de uitzending is ook nog sprake van een strafrechtelijk stadionverbod. Hoe zit dat?

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Een bezoeker van een voetbalwedstrijd is gebonden aan de Nederlandse wetgeving en aan de standaardvoorwaarden van de KNVB. Die zijn te vergelijken met algemene voorwaarden en gaan in bij het kopen van een toegangskaartje voor een wedstrijd of bij aanschaf van een seizoenskaart. Daarnaast hebben clubs hun eigen huisregels.

Een civielrechterlijk stadionverbod

Stel een supporter wordt aangehouden op verdenking van een strafbaar feit. Deze supporter wordt meegenomen naar het politiebureau. Zijn gegevens worden doorgestuurd naar de KNVB. Dan bestaat de kans dat de supporter een schikkingsvoorstel aangeboden krijgt door het Openbaar Ministerie (OM), zodat de supporter niet naar de rechter hoeft.

Als de supporter dit voorstel niet accepteert, dan kan hij alsnog verschijnen voor de rechter. Los van de eventuele rechtszaak kan de KNVB op grond van het civiele recht de supporter een stadionverbod opleggen. De KNVB kan hiertoe overgaan als de standaardvoorwaarden van de KNVB is overtreden.

Voor welke wedstrijden geldt het stadionverbod?

Het stadionverbod omvat alle wedstrijden in de eerste- en eredivisie, wedstrijden om de KNVB-beker, wedstrijden van het Nederlands elftal of andere elftallen die vallen onder KNVB-regels, wedstrijden in Europees verband zoals de Champions League en UEFA Cup enz. en wedstrijden in het buitenland.

In de praktijk is het vaak lastig te controleren of de houder van het verbod ook daadwerkelijk de maatregelen naleeft. De handhaving ligt bij de KNVB en bij de clubs van het Betaald Voetbal.

Een strafrechtelijk verbod

Naast het civielrechtelijk verbod kan het OM een strafrechtelijk stadionverbod bij de strafrechter eisen. Het OM eist een strafrechtelijk stadionverbod indien er sprake is van ernstig voetbalgeweld of van een voetbalvandaal die al eens eerder veroordeeld is.

In alle strafzaken waarin sprake is van ernstig voetbalgeweld of van een herhaling hiervan, is het uitgangspunt dat als het OM als strafeis een gevangenisstraf of taakstraf overweegt met als bijzondere voorwaarde een strafrechtelijk stadionverbod. Ook in het geval er al een civielrechtelijk stadionverbod is opgelegd door de KNVB kan het OM een strafrechtelijk stadionverbod vorderen. Een strafrechtelijk stadionverbod is niet dubbelop, maar juist ondersteunend aan het civielrechtelijk stadionverbod. Precies zo is het ook bedoeld in de aflevering van De Rechtbank.

Een strafrechtelijk stadionverbod gaat gepaard met een meldingsplicht. De vandaal dient zich te melden op het politiebureau ten tijde van een wedstrijd. De handhaving van het strafrechtelijk stadionverbod ligt bij de politie en het Openbaar Ministerie.

 

Het NCRV-programma De Rechtbank wordt iedere dinsdag om 22.20 uur uitgezonden op Nederland 1.

Heeft u een vraag over justitie of een conflict met de politie? Stel uw vraag in het forum.
Bekijk ook andere zaken over conflicten met politie en justitie.