Blog

Webshop(pen): de kortste weg of een omweg?

Het fenomeen internet heeft ons een hoop gebracht en is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Bijna elk bedrijf heeft tegenwoordig een webshop. Iedereen kan comfortabel achter zijn computer ‘shoppen’. Op slome verkopers hoeft u niet meer te wachten en u hoeft stad en land niet meer af om het juiste product te vinden. Een beetje surfen op het net is vaak al voldoende om te vinden wat u zoekt. Er zijn genoeg websites om de prijs-kwaliteitverhouding van producten en diensten te vergelijken. Met één druk op de (muis)knop heeft u uw nieuwe aankoop bevestigd en bent u zonder veel moeite voorzien van uw wensen.

Rechten

Het kan zijn dat u als consument aankopen doet in de webshops. U zult waarschijnlijk veel goede ervaringen hebben met deze manier van ‘shoppen’. Maar het kan zijn dat een product toch niet goed bevalt als u het eenmaal thuis heeft ontvangen. De kleur van de bestelde trui is in het echt minder mooi of het fitnessapparaat is niet handig in gebruik. Het is allemaal denkbaar en misschien zelfs wel herkenbaar. Wat zijn uw rechten als consument in deze?

Wanneer u een aankoop doet via internet, dan is er sprake van koop op afstand. Als consument bent u hierin door de wet extra in bescherming genomen. U heeft namelijk het recht op een zogenaamde afkoelingsperiode na ontvangst van de schriftelijke informatie en/of het product wat u heeft gekocht. Deze afkoelingsperiode duurt zeven dagen. Binnen deze periode kunt u het product terugsturen, waardoor u het recht heeft op teruggave van het aankoopbedrag.
De verkoper is verplicht u informatie te verstrekken over bijvoorbeeld de prijs en de producteigenschappen. Als hij dit niet of onvoldoende heeft gedaan, dan geeft de wet u zelfs een bedenktermijn van drie maanden. Als de verkoper binnen deze drie maanden alsnog de gegevens verstrekt, dan kunt u vanaf dat moment ook binnen zeven dagen de koop kosteloos herroepen.

Uitzonderingen

In sommige gevallen zitten er wat haken en ogen aan en er bestaan natuurlijk altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. Wanneer u gebruik wilt maken van de afkoelingsperiode, dan is het verstandig om u juridisch goed te laten informeren over uw rechtspositie. Zo voorkomt u dat de kortste weg voor u een omweg wordt.

Geschreven door Femke Vroon van het Juridisch Loket.

Gerelateerde artikelen